Kosses.nl
 

Koolhydraatarme gerechten

Stoofpot van inktvis met paprika en tomaten en grote garnalen op een bedje van bloemkool/broccolirijst.

Op onze reizen door Frankrijk komen we regelmatig op een camping in het zuiden bij Mezé. Daar verkoopt men Tielles de Sète.
Een specialiteit uit de buurt, een soort taartje van bladerdeeg gevuld met een dikke stoof van heerlijke inktvis en een hele lijst andere inrediënten.



Absoluut net te versmaden. Maar ja de korst met koolhydraten hè. Om toch van de smaak te genieten, maar niet de ziekmakende koolhydraten te eten, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en vond deze in een stoofpot met inktvis, paprika en tomaat. Ook nog eens niet al te ingewikkeld en makkelijk te maken in een slowcooker, ofschoon stoven in een pan ook prima gaat. Voor de basis leende ik een recept van internet, dat ikzelf wat aanpaste en uitbreidde. Voor de echte vulling van de Tielles heb je een glas Frontignac, een zoete Muskaatwijn uit de omgeving nodig, maar met wat stevia en water kan je ook een kleine zoete noot geven. Ik nam een scheut Monbazillac en was er erg goed over te spreken. Mocht er te weinig vocht in de pan komen, dan aanlengen met witte wijn. Voor de mensen, die geen alcohol gebruiken: de alcohol verdampt bij de bereiding, maar de smaak wordt alleen maar beter door. Ik heb me dus weer uitgeleefd met de slowcoker. Laat je niet afschrikken door het uitgebreide recept, de bereiding is eigenlijk vrij eenvoudig.

Voor 2 personen inktvis:
400 gram schoongemaakte inktvis
1 tl gerookte paprikapoeder (dulce)
1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
rasp van een halve citroen
1 tl chilivlokken (Pul biber van de Turk of cayenne)
3 knoflooktenen (gehakt)
3 el olijfolie

Snij de inktvis in reepjes of ringen en leg in een ruime schaal.
Meng de olijfolie met gerookte paprikapoeder, koriander, citroenrasp, chilivlokken en knoflook er door. Wat peper uit de molen erover, giet over de inktvis en meng alles goed door elkaar.
Zet minstens 4 uur tot 12 uur weg in de koeling.

Voor de saus:
1 rode ui, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes
1 rode, gele of groene paprika of een mix van kleuren, in stukjes gesneden
20 zwarte olijven ontpit en grof gehakt
1 tl gedroogde tijm, of 4 takjes verse tijm
100 ml witte wijn (Frontignac), of water met wat stevia
peterselie of koriander
zwarte peper en zout
3 el olijfolie

Verhit de olijfolie in een pan en smoor hierin de ui tot deze zacht geworden is. Voeg hier de inktvis aan toe en bak alles pakweg 5 minuten mee tot de inktvis wit begint te kleuren.
Bak nu de stukjes paprika en tijm kort mee en voeg de tomatenblokjes toe.
Roer alles goed om en schenk de wijn erbij tot het geheel net onder staat.
Het geheel in de voorverwarmde slowcooker op low en na een kleine 4 uur is de inktvis om te zuigen.
(Gebruik je een pan, leg dan een deksel op de pan en laat 1 uurtje stoven tot de inktvis mals is.)
Breng op smaak met wat peper en zout en bestrooi voor het serveren met wat peterselie.

Voor de garnalen:
verhit en gaar hierin in 3 minuten 8 grote garnalen met schaal, tot ze mooi rood kleuren.
Vervolgens deze bouillon iets indikken en weer bij de inktvis gieten voor extra smaak.

Ik maalde bloemkool/broccolirijst van wat bloemkoolroosjes en een stukje broccolistronk.
In de oven verwarmde ik 2 schaaltjes op 200º en verdeelde daar de rauwe bloemkoolrijst in met een goede scheut olijfolie en een soeplepel saus (dus geen stukjes!) van de inktvis.
Dit liet ik 10 minuten garen in de oven en verdeelde vervolgens de stoof over de schaaltjes.
Garneren met de garnalen en de gehakte peterselie.

Gemengde groenten met blokjes rauwe- en beenham in tomatensaus.

Tussen kerst en oud en nieuw is het tijd even de koelkast weer op orde te brengen. Zorgen dat niets om komt, dus dat betekent op eten, invriezen of weggeven. Ik ben fan van vooral het eerste, dus dat werd improviseren met reeds gegaarde beenham, een stuk rauwe ham, broccoli, bloemkool, champignons, tomaten, zoete aardappel, bleekselderij, paprika, wortel, courgette, ui, knoflook, een stukje gember, tomatenblokjes in blik, kappertjes, ansjovis (gezouten in olie), gemalen kaas, zwarte olijven, Italiaanse kruidenmix, verse basilicum, paprikapoeder (gerookte en zoete) en Harissazout (eigen mix van 1:1 Keltisch zeezout met Harissa kruidenmix).



Alles mooi op maat gesneden, zodat ik het makkelijk kan mengen en afbakken in een ovenschaal.



De in fijne blokjes gesneden rauwe ham in ruim olijfolie aangebakken, de ui mee gefruit en vervolgens 4 ansjovisjes (geeft een heerlijke smaak aan het geheel), de fijngesneden wortel en knoflook met gehakte gember erbij.
Even door fruiten en dan de champignons in plakjes meebakken.
Tot slot een stevige eetlepel kappertjes, 2 el Italiaanse kruidenmix, een handje gehakte vers basilicum, 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 el zoete paprikapoeder, en 1 tl Harissazout, het blik tomatenblokjes mee opwarmen.
De rest van de groenten, in stukjes, blokjes of roosjes gesneden, er door mengen en afgedekt met een deksel garen (±35 minuten) in de heteluchtoven op 200º.
Verdelen over 2 kommen, wat zwarte olijven erop en wat gemalen kaas erover strooien. Nog even terug in de hete oven zonder afdekking om de boel mooi te bruinen.



Ik deed nog wat partjes Amsterdamse ui ter garnering en frisheid erbij en smullen maar.

Zuurkoolschotel.

Dit is de tijd van het jaar om allerlei lekkere stamppotten en oud Hollandse gerechten te eten, maar ja, die zijn meestal taboe gezien de koolhydraten. Wij hebben altijd een emmer zuurkool in de koelkast voor deze barre tijden om geen scheurbuik op te lopen en dat vroeg toch om een alternatieve bereiding nu we kh verantwoord leven.

Gisteren bij een slager in Duitsland Kassler Nacken (gezouten en gerookte schouderkarbonade) meegenomen, hetgeen erg lekker is met zuurkool. Je kan dit vervangen door cassler rib, een plak gerookte en gekookte ham of mager gerookt spek, maar die Duitse Kassler Nacken is bijna niet te evenaren.
Even door de koelkast gestruind en vond een stuk zoete aardappel, puntpaprika, bloemkool, winterwortel en een bakje spekblokjes. Tevens een rookworst en een bol mozzarella in de vriezer. Dan nog een ui, harissa kruidenmix en Keltisch zeezout om er wat pit aan te geven, 100 ml bouillon en een scheutje witte wijn. Nou daar moet het toch mee lukken.



De aardappels van de stamppot vervangen door in de foodprocessor tot "rijst" gemalen bloemkool, zoete aardappel en winterwortel (Ongeveer 2/3 bloemkool en de rest wortel en aardappel). De puntpaprika in kleine stukjes gesneden. De bol mozzarella in stukjes gehakt. Dit goed met elkaar gemengd in een ruime schaal. Wat Harissa kruidenmix erbij en wat zout.
De oven voorverwarmd op 200º en een stenen schaal op temperatuur gebracht.
In een wokpan een half bakje spekblokjes gebakken in een goede eetlepel ghee. Toen deze kleurden de gesnipperde ui erbij en mooi aan gefruit. De ui en spek ui het vet gevist en bij de bloemkool mix gedaan.
Nog een eetlepel ghee erbij in de pan en de Kassler mooi bruin aangebakken aan beide zijden en vervolgens in de voorverwarmde schaal uit de oven gelegd.
In de pan met het bakvet de zuurkool even goed opgebakken, maar niet te lang!
De opgebakken zuurkool toevoegen aan de schaal met gemalen groente en goed mengen. Dit verdelen over de Kassler in de ovenschaal, wat bouillon en witte wijn erbij, niet te veel, maar voldoende opdat de bloemkool, wortel en zoete aardappel kan garen (die nemen vocht op).



Schaal ongeveer 35 tot 40 minuten in de hete oven.
Water van 80º in een schaal om de rookworst te broeien en deze met de worst ook onder in de oven gezet.
Wanneer de groente voldoende gegaard is verdelen over twee voorverwarmde borden of schaaltjes.



Ik heb de Kassler Nacken in blokjes gesneden en de gebroeide rookworst in plakjes gesneden, een lik mosterd erbij en voor mij nog een lik mierikwortel.
Mijn eega vond dat ik dit niet moest vergeten, want er is nog zat zuurkool in de emmer, die we ook rauw eten, maar dit was heerlijk!

Keto omelet gevuld met groente- gehaktmengsel en een salade.

Voortbordurend op de keto pasta/noodles vandaag opnieuw een vel gebakken. Heb het recept aangepast, hetgeen iets meer pasta beet geeft door het toegevoegde amandelmeel.
Verder gewoon afgewerkt als eerder beschreven. 4 eieren, 100 gr Philadelphia, 50 Griekse yoghurt 10%, 20 gr psylliumvezel en 25 gr amandelmeel (fijn gemalen).

380 gr rundergehakt gebraden met kokosolie, een ui, stukje winterwortel, wat champignon, stukje aubergine, 1/2 puntpaprika, 2 teentjes knoflook, een handvol gehakte verse basilicum, een lenteui, een eetlepel gedroogde za'atar, een eetlepel worcestersaus, 1/2 eetlepel tamari en per, zout en wat Turkse scherpe chili vlokken.
Alles mooi fijn snijden, zodat het zich later goed in laat rollen.

Het gebakken pasta vel in 4 gelijke stukken gesneden en opgerold met ruim gehakt er in. Dit in een ovenschaal gelegd en gemalen oude kaas er over gestrooid.
15 min op 180º in de heteluchtoven.

Frisse knapperige salade erbij van courgette, ijsbergsla, stukje puntpaprika, stuk komkommer, wat radijsjes, olijven, kappertjes en wat geitenkaas.
Als dressing olijfolie, balsamico azijn, wat pompoenpitolie en peper en zout.



Dit was en goed vullend geheel, met een mooi krachtige smaak.
De volgende keer ga ik de pasta gewoon als flens bakken in een grote koekenpan, want dat gaat volgens mij net zo goed en snel. Dit is weer in streepjes etc. te snijden, maar is ook als lasagne vel, denk ik, erg handig.
Wordt vervolgd.

Keto noedels met groenten en gehaktsaus.

Gezien het noodles experiment van gisteren, vandaag gehaktsaus gemaakt om de noodles te proberen. Volgens mijn vrouw was het heerlijk en ik was zelf ook blij verrast. De noodles heb ik in een matig warme oven in een afgedekt schaaltje wat opgewarmd. De borden gaan hier toch altijd even de oven in om op te warmen, dat ging dus mooi samen.
Vorige week had ik een grote pan tomatensaus gekookt voor diverse toepassingen. Gewoon veel tomaten met wat wortel, gember, basilicum en knoflook garen en inkoken tot er een mooie saus ontstaat. Kan je met wat bouillon, crème fraiche etc. tomatensoep van maken. Tevens goed voor gehaktsaus dus. Daar er vers ingekocht moest worden, even gekeken wat er nog aan eetbaars was: gerookt mager spek, handvol peultjes, 10 groene asperge, 1 sjalot, 2 lenteui, olijven, kappertjes, verse gember, limoen en knoflook. Verder meegenomen een potje verse basilicum, kastanjechampignon, groene en rode puntpaprika, trostomaten, mager rundergehakt (hoeft niet mager, maar vinden we lekkerder).
De asperges in stukken van 2 cm gesneden, topjes apart bewaard. Spek, sjalot klein gesneden. Een lepel ghee in de braadpan en 80 gr. spekjes bruin bakken, de sjalot mee fruiten, 380 gr gehakt erbij en rul bakken met geraspte gember en fijn gehakte knoflook. Intussen de champignons in plakjes snijden en de rest in mooie stukken, zoals je prefereert. De peultjes, olijven en kappertjes heel laten.
De champignon toevoegen en als die beginnen te bakken de tomatensaus met verse tomatenblokjes van 2 trostomaten erbij. Even laten koken en af proeven met Turkse pittige chilivlokken, peper en zout. Vervolgens de stukjes asperge, puntpaprika wat verse basilicum en het onderste deel van de lenteui mee garen.
De laatste minuten de topjes van de asperges even op de saus leggen en ook beetgaar laten worden en er weer afhalen.
Verdeel de noodles over de warme borden. Schep er voldoende saus op, verdeel er de asperge topjes op, doe er wat olijven bij en wat kappertjes. Strooi het groen van de lenteuitjes er in ringetjes over.



Half uurtje werk een middag lekker gevoel. De noodles vonden we heerlijk, pakken lekker saus op. De Chinese zero noodles zijn hier meteen gedegradeerd. Mijn volgende noodle experiment (morgen?) ga ik ze wat opleuken met amandelmeel. Zien of het nog wat meer beet krijgt, maar zo is het ook al erg lekker.

Frisse salade met zalm en makreel.

Daar ik gisteren de zonde had bedreven, moest ik vanmiddag even mijn geweten zuiveren. De zonde bestond uit een paar biertjes op de openingsavond van het seizoen bij mijn Harley club, plus per ongeluk volledig willekeurig met de vingers in een bak zoute pinda's hangen, wat ik me realiseerde toen ik ze in mijn mond stopte, waarna ik snel bij de bak ben weggelopen.
Zo simpel zijn de valkuilen. Vanmorgen dus meteen 6 ons meer op de weegschaal, maar de buikomvang was toch 1 cm minder. Mogelijk was de ring braadworst met tuinbonen en spek ook wel een beetje schuld.
Goed ter aflaat dus vanmiddag een frisse salade met zalm en makreel.



De basis gemaakt van een kropje roma sla, een stengel bleekselderij, een lente ui, 2 zure (geen zoetzure!)augurkjes, een stukje courgette en een stukje komkommer,
wat rode, groene en gele paprika, wat gestoomde peultjes en stukjes gestoomde aspergestengel. Dressing er door van olijfolie, balsamico, wat pompoenpitolie en sap van een limoen.
Wat soumac erover strooien voor extra zuurte en decoratie.
Garnering er op van gestoomde aspergetopjes, snoeptomaatjes, radijs, peultjes, hard gekookt ei, wat olijven en vers gesneden gerookte zalm en gestoomde makreel.
Ofschoon ik agnost ben, voelde het toch erg zaligmakend deze salade te eten.

Trio van vis met gemengde harde groenten

Na enig struinen door de vriezer en groentela kwam ik op een trio van vis met gemengde harde groenten. Dat met een soort tajine bereiding, heb niet zo'n ding, maar met een diepe koekenpan met bolle glazen deksel kom je heel ver. Voor de smaak verse gember en knoflook, Ras El Hanout, Za'atar (de Franse=wilde oregano), Tamari, Nam Pla, wat scherpe Turkse chilipeper vlokken, peper en zout.
Groenten: stukje aubergine, 1/2 bakje champignons, 1/2 of kleine courgette, een stengel bleekselderij, rode ui, groene, gele en rode paprika plus een grote tomaat. Wat olijven en een in plakjes gesneden limoen.
Mootje zalm, tongfilet en grote vers gepelde Argentijnse garnalen.
2 eetlepels ghee in de pan, ui in grove stukken fruiten, aubergine even meebakken, de in plakjes gesneden champignons erbij. Even op temperatuur laten komen. De rest, behalve tomaat en limoen, van de groenten erbij doen en omscheppen met de kruiden en een lepeltje Tamari, 2 tl Ras El Hanout en de el Za'atar. Op de groenten de plakjes tomaat en limoen draperen. Hierop de stukken vis verdelen. Deksel op de pan en in de damp van de groentenvocht de vis pocheren.
Indien gereed verdelen over de bordjes, zodat de vis mooi bovenop ligt.
Ik at smakelijk. Eerst de pan


en het bordje daarna.




.

Spruitjes met sucadelapjes

Vanmorgen een gratis bonus. Ging spijkerbroeken kopen. Bandmaat was altijd 36", in het najaar kon ik net in een 34". Dus ik zeg tegen de verkoopster: doe maar 34*32. Trek hem aan, te groot! Zegt ze neem maar 33", die gaat passen. Ergo 8 cm buikmaat verdwenen. De weegschaal riep vanmorgen bij mij 78,6. Bij 77 stop ik. Mijn vrouw blijft wat achter, ofschoon ze hetzelfde straffe regime volgt. Zal wel aan haar diabetes liggen. Blijven motiveren.
Vanmiddag dan maar een beloning: in ghee, uien, knoflook en mosterd gesudderde sucadelapjes, met gebakken spruitjes met sjalot, spekreepjes en kaas uit de oven.
Oven op 140º verwarmen. Sucade heet aanbraden in ghee. Indien voldoende kleur uit de pan in een verwarmde niet te ruime ovenschaal of pannetje en van boven ruim met mosterd insmeren. Op lage temperatuur 2 gesnipperde uien en 3 teentjes knoflook fruiten in het bakvet en vervolgens verdelen over de sucade. Braadpan blussen met kookwijn en eventueel wat water. 2 el Worcestersaus erbij, inkoken verdelen over de sucade. Afdekken en in de oven. Uurtje garen, tot het net geen draadjesvlees, maar wel zacht is. Tegen het eind de oven op hete lucht 180º opwarmen.
Inmiddels spruitjes beetgaar geblancherd. Bakje spekreepjes in wat ghee bruin bakken, 2 gesnipperde sjalotten mee fruiten (niet te heet) als de spekblokjes kleuren. Spruiten erdoor scheppen. In een ovenschaaltje en nootmuskaat erover raspen. Ruim geraspte oude kaas erover strooien. Even in de hete oven, of onder de hete grill tot et mooi kleurt. Smullen maar.
Groente, eiwit en vet, voor je het weet is de spijkerbroek weer te ruim.

gekaramelliseerde witlof met kalkoendijfilet

Als liefhebber van gebakken en gekaramelliseerde witlof hebben we wel pech met onze levensstijl, of.....
Op de markt gisteren 3 witlofjes en wat kalkoendijfilet meegenomen, maar hoe moet dat nu zonder de honing?? De filet gekruid met mijn zelfgemaakte Old Bay kruidenmix en mooi een nachtje in laten trekken in de koelkast. Al knutselend, kwam ik op het idee wat steviapoeder (de groene pure) in een beetje olijfolie in te weken en een nachtje te laten trekken. Dit zou dan de honing moeten vervangen. Welnu toen ik vanmorgen in de keuken kwam en de olie proefde bleek die maar matig gezoet te zijn, maar geroerd en dan geproefd, was het best bruikbaar. Toen vanmiddag het lijf dan ook meldde, dat er nieuwe brandstof in moest, het experiment gestart. De oven op 120º hete lucht, schaaltje erin voor het vlees.
Een rode ui in grove stukken, een puntpaprika in ringen en de witlof doorsnijden, bittere pit eruit en vervolgens in stukken snijden.
De kalkoendijfilet scherp aangebakken met een eetlepel ghee in mijn de Buijer bakpan. Toen deze voldoende kleur had in het bakje in de warme oven. Rustig laten garen en door de lage oventemperatuur niet verbraden, zodat het mooi rosé blijft, en je geen stress krijgt terwijl je verder werkt.
Pan even schoon spoelen en de ui in een beetje ghee fruiten en als ze beginnen te kleuren de paprika erbij. Kort meebakken en dan de gesneden witlof toevoegen. Even op hoog vuur doorbakken, zodat er geen water in de pan komt, maar de witlof echt kleurt. Vervolgens heb ik met een theelepeltje de stevia olie erover gedruppeld, telkens even geproefd, tot de witlof zoet genoeg was. Het wordt geen wellustige witlof gekaramelliseerd met honing, maar absoluut een redelijk alternatief. Het heeft ons weer gesmaakt.

Shirataki met pesto, Spinazie gewokt met gedroogde tomaatjes en Kabeljauw rauwe ham rolletjes.

Al zoekende op diverse sites naar inspiratie kwam ik Shirataki tegen. Nog nooit van gehoord, maar inmiddels dus gegeten. Vervangt pasta en bami, zonder koolhydraten. Een soort gummi noedels, zonder eigen smaak, maar die heel goed de smaak van de saus etc. opnemen. Na enig speurwerk blijken ze bij diverse supers en ook de Action te koop te zijn. Goede maag vulling, die ook nog eens vanwege zijn werking heel goed is wat betreft de glycemische waarde. Er zit namelijk niets in (92% water) waar je bloedsuikerspiegel door stijgt, terwijl het ook nog eens heel langzaam de maag verlaat, waardoor het lang een voldaan gevoel geeft. Daarnaast valt het uit één in vezels en water, dus alleen de darmen worden er blij van. Je moet het voor gebruik wel goed spoelen, want ruikt nogal naar vis, maar dat is daarna restloos weg. Daarna iets drogen in een warme koekenpan en de saus toevoegen of bij een gerecht mengen. Ik deed dus pesto erdoor, nadat ik ze heel even had opgeschud met een klontje kokosolie.
Begonnen met kabeljauwfilet ingerold in plakjes rauwe ham. Voor mij ook nieuw, maar erg voor herhaling vatbaar. Moot kabeljauw filet (200 gr uit de vriezer) in parten snijden, zodat je ze goed in een plak rauwe ham kan rollen. Ik had 6 stukjes en dus 100 gr ham nodig. Ergo 150 gr dierlijk spul pp., ook weer verantwoord. Vervolgens in een niet te hete pan rondom bruin bakken, maar de kabeljauw lekker zacht houden. Even in een oven op niet meer dan 60º (anders droogt de vis uit) warm houden.
400 gr spinazie gesauteerd met 3 tenen knoflook, wat zon gedroogde tomaten en een forse lepel pesto in het kokosvet waarin de visrolletjes waren gebakken, vanwege de opgenomen smaken.
Vergeten op de foto, maar nog wat geroosterde pijnboompitten erover gestrooid.
Erg voor herhaling vatbaar!