Kosses.nl
 

Koolhydraatarme gerechten

gekaramelliseerde witlof met kalkoendijfilet

Als liefhebber van gebakken en gekaramelliseerde witlof hebben we wel pech met onze levensstijl, of.....
Op de markt gisteren 3 witlofjes en wat kalkoendijfilet meegenomen, maar hoe moet dat nu zonder de honing?? De filet gekruid met mijn zelfgemaakte Old Bay kruidenmix en mooi een nachtje in laten trekken in de koelkast. Al knutselend, kwam ik op het idee wat steviapoeder (de groene pure) in een beetje olijfolie in te weken en een nachtje te laten trekken. Dit zou dan de honing moeten vervangen. Welnu toen ik vanmorgen in de keuken kwam en de olie proefde bleek die maar matig gezoet te zijn, maar geroerd en dan geproefd, was het best bruikbaar. Toen vanmiddag het lijf dan ook meldde, dat er nieuwe brandstof in moest, het experiment gestart. De oven op 120º hete lucht, schaaltje erin voor het vlees.
Een rode ui in grove stukken, een puntpaprika in ringen en de witlof doorsnijden, bittere pit eruit en vervolgens in stukken snijden.
De kalkoendijfilet scherp aangebakken met een eetlepel ghee in mijn de Buijer bakpan. Toen deze voldoende kleur had in het bakje in de warme oven. Rustig laten garen en door de lage oventemperatuur niet verbraden, zodat het mooi rosé blijft, en je geen stress krijgt terwijl je verder werkt.
Pan even schoon spoelen en de ui in een beetje ghee fruiten en als ze beginnen te kleuren de paprika erbij. Kort meebakken en dan de gesneden witlof toevoegen. Even op hoog vuur doorbakken, zodat er geen water in de pan komt, maar de witlof echt kleurt. Vervolgens heb ik met een theelepeltje de stevia olie erover gedruppeld, telkens even geproefd, tot de witlof zoet genoeg was. Het wordt geen wellustige witlof gekaramelliseerd met honing, maar absoluut een redelijk alternatief. Het heeft ons weer gesmaakt.

Shirataki met pesto, Spinazie gewokt met gedroogde tomaatjes en Kabeljauw rauwe ham rolletjes.

Al zoekende op diverse sites naar inspiratie kwam ik Shirataki tegen. Nog nooit van gehoord, maar inmiddels dus gegeten. Vervangt pasta en bami, zonder koolhydraten. Een soort gummi noedels, zonder eigen smaak, maar die heel goed de smaak van de saus etc. opnemen. Na enig speurwerk blijken ze bij diverse supers en ook de Action te koop te zijn. Goede maag vulling, die ook nog eens vanwege zijn werking heel goed is wat betreft de glycemische waarde. Er zit namelijk niets in (92% water) waar je bloedsuikerspiegel door stijgt, terwijl het ook nog eens heel langzaam de maag verlaat, waardoor het lang een voldaan gevoel geeft. Daarnaast valt het uit één in vezels en water, dus alleen de darmen worden er blij van. Je moet het voor gebruik wel goed spoelen, want ruikt nogal naar vis, maar dat is daarna restloos weg. Daarna iets drogen in een warme koekenpan en de saus toevoegen of bij een gerecht mengen. Ik deed dus pesto erdoor, nadat ik ze heel even had opgeschud met een klontje kokosolie.
Begonnen met kabeljauwfilet ingerold in plakjes rauwe ham. Voor mij ook nieuw, maar erg voor herhaling vatbaar. Moot kabeljauw filet (200 gr uit de vriezer) in parten snijden, zodat je ze goed in een plak rauwe ham kan rollen. Ik had 6 stukjes en dus 100 gr ham nodig. Ergo 150 gr dierlijk spul pp., ook weer verantwoord. Vervolgens in een niet te hete pan rondom bruin bakken, maar de kabeljauw lekker zacht houden. Even in een oven op niet meer dan 60º (anders droogt de vis uit) warm houden.
400 gr spinazie gesauteerd met 3 tenen knoflook, wat zon gedroogde tomaten en een forse lepel pesto in het kokosvet waarin de visrolletjes waren gebakken, vanwege de opgenomen smaken.
Vergeten op de foto, maar nog wat geroosterde pijnboompitten erover gestrooid.
Erg voor herhaling vatbaar!

Rosé Dorade, WildeSpinazie, Broccoli en GeitenkaasKoekje

Vandaag even over de markt in Enschede. We hebben een erg goed gesorteerde vismarkt! Mooi grote Rosé Dorade meegenomen. Wilde spinazie, broccoli en nog wat andere groentes voor de komende dagen. Vandaag dus dorade (gesmoord in roomboter met dille en citroen), wilde spinazie met oestersaus, knoflook en wat vers geraspte nootmuskaat. Daarbij koekjes gebakken van broccoli met amandelmeel en geitenkaas. Ook wat vooruit gebakken voor de pompoensoep van morgen. Het blijft geen behelpen!

Kool curry met nekcarbonade

Daar ik nog 3/4 biologische witte kool had liggen, net mooi genoeg voor ons 2, besloten vandaag curry van kool te maken. 2 mooi doorregen nekkarbonades uit de vriezer, want vlees moet. Vanmorgen gekruid met een eigen cajun mix en laten trekken.
Voor de kool-curry de kool in stukjes gesneden. Een ui gefruit in kokosvet, vervolgens knoflook, gehakte gember, een Spaanse peper toegevoegd. Toen alles wat begon te rijpen 1 tl curry, 1 tl koenjit, 1 tl djinten, 2 tl garam masala erbij. Mee fruiten tot ze geuren, maar niet laten verbranden!
De gesneden kool er bij, paar blaadjes djeroek poeroet erdoor voor de limoen smaak. Nog een fijn gesneden rode puntpaprika erdoor geschept. Halve limoen boven de pan uitknijpen. Werd tijd om te blussen. Wat kippenbouillon uit de slowcooker een goede scheut Chinese kookwijn en 1 el Tamari. Toen de kool voldoende was geslonken en gegaard overgescheept in 2 eenpersoons schaaltjes.
Oven op 180ยบ. Schaaltjes overgoten met cocoscream opgeklopt met het sap van een 1/2 limoen en een kwartierje in de hete oven, tot de kool te genieten is. Glaasje Ayran erbij. Niet ingewikkeld en zeer bevredigend met dit weer.

Gemengde groenten met eendenborst

Inmiddels een fles Tamari opgescharreld met minder zout.
Vandaag een in reuzel gebakken en in de oven rosé gegaarde eendenborst. Daarbij in de reuzel en eendenvet gesauteerde gemengde groenten met sesamolie, oestersaus en soja.
Weer lekker en verantwoord gegeten!