12-09-2017
De rit naar Taragon in de buurt van Arles heeft zich geloond. Bij aankomst op de camping was het 27°. Kijk dat is hoopgevend. Op de A75 van Montpellier naar Nimes stond een lange file en dat werd tijdig en goed aangegeven op de matrix borden boven de weg. De omleiding stuurde ons over de kustweg door de Camargue. Mooie weg om te rijden. Je mag daar gewoon 90 met de caravan, dus dat kostte ook nog eens geen extra tijdsverlies.
Goed en wel op de camping aangekomen en geinstalleerd,
hield de campingbaas een wijnproeverij met mooie wijnen van de buurman, vins du sable, vielen we dus met de neus in de boter, of te wel met de lip in de alcohol. Ook had hij saussison de tauraux. Dat is droge worst van stiertjes uit de Camargue. Nou ben ik liefhebber van dat soort dingetjes, dus mijn middag kon niet meer kapot.
De avond lekker geluierd in de zon. Dat is waar we hier voor zijn. Morgen naar de markt in Arles.
13-09-2017
Het nadeel van Franse markten is, dat ze vaak om 12 uur al afgelopen zijn. Dat was dus vanmorgen vroeg uit bed. 7.30 uur, jawel, dat terwijl je alle tijd van de wereld hebt, klein ontbijt, want we zouden koffie met een sandwich doen op de markt. De markt van Arles is opgebouwd langs de muur van oude het centrum.
Op de markt werd het niets met een sandwich, maar even het oude centrum in loste dat probleem op.
Wat lekkere worst, saucisson de taureaux, gekocht van een artisanale vleeswarenmaker.
Dit is droge worst van in de Camargue gefokte vechtstiertjes, die zo naar de slacht zijn gegaan. Très delicieux!
Na de markt waren we al snel Frans lui, dus terug naar de caravan, waar we heerlijk hebben niets gedaan onder een strak blauwe hemel. Nou ja niet helemaal niets, want er moest ook nog gekookt worden. We hadden uit Sarlat met foie gras gevulde eendenborst mee. Die heb ik even scherp gebakken in de de Buyer op de inductiekookplaat met wat jonge aardappel en sjalot. Verse sla erbij. Plaatselijk flesje Merlot. Niet echt behelpen. Uitbuiken met een sterke mokka en luieren.
Zo en nu lekker plat.
14-0-2017
Gepland was een rondje Tarascon, Beaucaire, Avignon en terug naar de camping.
Tarascon en Beaucaire zijn twee buursteden elk aan een kant van de Rhône. Al in de tijd van de Romeinen was deze plek belangrijk, daar hier een doorwaadbare plek in de rivier was waar de legertroepen de Rhône konden oversteken. Ergo er liep hier een Romeinse heerweg en werd later een belangrijke vesting van waaruit de omgeving werd beheerst. Aan beide zijden van de rivier staan vesingswerken.
Chateau de Tarascon:
Vesting Beaucaire:
Het grootste vestingswerk is les Baux maar daarover later meer. Nu zijn het oude kleine steden. Beaucaire is nog enigszins levendig vanwege de grote jachthaven. We waren net op tijd in Beaucaire om het staartje van de markt mee te pakken. Daarna op naar Avignon. Met de auto de stad in is daar geen sinecure. Goed en wel te voet onderweg begon het warempel te regenen, net toen wij op het plein voor de Hallen aan kwamen, alwaar een brocante markt was. Dus vlot even de kraampjes langs en snel het terras op.
Wat doen we vandaag, hier een bakkie en koken bij de caravan, of ter plekke laten koken. Nou dat werd dus het laatste.
Allebei een mooie ruime salade met foie gras, gerookt eendenborst, gebakken geitenkaas, spekjes, walnoten. Een beetje te veel van het goede. Pichet vin cotes du Rhone erbij. Weer erg gezond allemaal.
Nog even langs bij de Carrefour en weer op naar de camping.
15-09-2017
Gezien we vrij centraal zitten, wat betreft hetgeen hier zoal te zien is, hebben we met een korte rondrit een impressie gekregen van de omgeving. We hebben een bezoek gebracht aan Saint Rémy de Provence,
waar je gezellig winkeltjes kan kijken
en fourageren bij een moderne Intermarché. Hier kochten we wat mosselen, inktvis en grote garnalen om te wokken voor het avondeten. Tevens me hier een Bialetti me bijpassende koffie aangeschaft, om snel een kopje koffie te kunnen maken zonder stroom onderweg.
Vervolgens hebben we les Baux-de-Provence aanschouwd,
maar daar Uschi genoeg had voor deze dag zijn we niet echt het dorp ingegaan, daar dat een hele klauterpartij is. Aansluitend met nog een kleine omweg via Fontvieille terug naar de campng.
Zo de rest van de middag heb ik gekweten aan het testen van de koffie uit de Bialetti en het bereiden van de vismaaltijd. Lekker gegrilde en gekookte gerechtjes.
17-09-2017
Gisteren en vandaag zijn we tamelijk rustig doorgekomen. Luieren, lezen, hapje eten in het retaurant van de camping. Vandaag even een terrasje gepikt in Saint Remy en pizza meegenomen voor bij de caravan van zo'n Franse pizzawagen.
Eens zien of we morgen weer wat actiever kunnen zijn.
18-09-2017
Deze dag nog eens besteed aan een bezoek aan Arles. Het centrum hadden we nog nooit bekeken. Dat was nu aan de beurt.
Wat boodschappen gedaan voor de middagdis, zeepjes voor thuis en weer terug naar de camping. Snel lui deze reis.
Nog even wat geborreld en gekokkereld,
met als resultaat côte de boeuf grillee met aardappelpannenkoekjes met spek en kaas en een kom witlofsalade met banaan.
nu met een goed boek plat. Morgen nog naar les Baux en wat inkopen doen en dan overmorgen met de sleurhut naar Nyons.
In die omgeving is het weer ook goed te hebben en zijn veel markten tegen het eind van de week. Dat moeten we even mee pkken.
19-09-2017
Les Baux is echt een bezoek waard. Deze vesting boven in de bergen met uitzicht naar het zuiden, richting Middellandse Zee, is een toeristentrekker bij uitstek.
Jaren geleden waren we al eens hier en toen was alles nog ouder en meer vervallen. Echter nu is veel opgeknapt en gemoderniseert.
Enerzijds ontneemt dat wat de Franse charme, anderzijds is het wel aantrekkelijker, daar het wat meer eigentijds aan doet.
In elk geval weten drommen toeristen deze plek nog wel te vinden.
Na enige tijd te hebben rond gekeken, zijn we naar Arles gereden, naar een grote Le Clerc om inkopen te doen voor het middageten. Dat werd ravioli van paddenstoelen met kaas, flageolets (boontjes) en een mooi stukje steak. Mocht weer zelf de kok spelen en ben ik nu natuurlijk weer moe, of is het lui.
In elk geval minder actief.
Morgen pakken we de boel op en gaat de reis iets noordelijker naar Nyons.
20-09-2017
Een korte reisdag. We zijn Van St. Gabriel naar Nyons getrokken. een kleine 100km. Nyons ligt in de Drôme en is het centrum van de Frans olijfcultuur. Het weer is hier nog prima. 22° strak blauwe hemel en lekker warm in de zon. De hele dag verder weinig gedaan.
Gekookt op de camping en wat huishoudelijke dingetjes gedaan.
Op het menu stond lamsrug met aligote trufe en ratatouille.
Aligote is een mengsel van aardappelpuree, boter en kaas. Behoorlijk machtig en bewerkelijk om te maken, behalve als je het kant en klaar meeneemt van de super, wat ook geldt voor de ratatouille.
Morgen is er markt in Nyons, dus dat betekent op tijd op en naar de Provençaalse markt.
21-09-2017
Wat een super Provençaalse dag. 24°, weinig wind, uitgebreide markt in Nyons.
Het vervelende aan de Franse markten is, dat je de wekker er voor moet zetten, daar de kramen zo rond 13.00 uur al worden ingepakt. Wij wel in elk geval, want ik lig rustig tot 10 uur op één oor hier, terwijl ik thuis spontaan om 7.00 uur naast het bed sta. Na mijn dagelijkse was en scheerroutine en een lekker ontbijtje met knapperige baquet en croissants waren we dan zover.
Nou zou je denken naseizoen dus ik plof die auto mooi even zo ergens neer. Nou nee! Er zijn zoveel bejaarden met sleurhutten en slaapwagens onderweg, dat de campings vol staan hier en je in de plaatsen over de vaak Nederlandse koppen kan lopen. Hier lees je een psychisch dilemma. Ik voel me nog jong, maar hoor blijkbaar bij dat bejaarde sleurhuttenvolk. Kan dat aspect nog lastig aanvaarden. Echter de realiteit maakt toch dat we dat blijkkbaar onder ogen moeten zien.
Welnu mooie dag in Nyons.
Ander perspectief:
Nu lekker voor de caravan, achter de sunblocker,
uitbuiken van een lekkere middaghap op een terras in Nyons.
Deze dag kan dus ook weer niet stuk.
23-09-2017
Twee dagen op de camping doorbrengen, onderbroken voor een boodschap voor de warme hap, wordt je dan wat oud?? Nou zo ervaar ik het niet, maar het is hier zo lekker rustig. De Durance kabbelt achter de caravan langs.
In de slowcooker liggen manchons de canard te garen met een beetje ui, knoflook, champignons en wortel. Dit gekruid met za'atar,
Wordt een soort confit met uiteindelijk dit resultaat. Een tortilla van aardappel, ui en spekjes erbij
Het is niet echt behelpen, maar kom wel erg tot rust!