Kosses.nl
 

2018 Slovenie - Kroatië

14-8-2018 gaan we op pad om Slovenië te verkennen. Het gespan staat er klaar voor.

Slovenië is een klein land, ongeveer de helft van Nederland en we hebben ongeveer 7 weken de tijd zonder vast plan, dus kan het nog alle kanten op, maar eerst op ons gemak door Duitsland en Oostenrijk op weg naar Slovenië.

15-08-2018

Na gisteren een vermoeiende reis door Duitsland te hebben gehad, er was een ernstig ongeluk gebeurd op de autobahn waardoor we bijna 2 uur oponthoud hadden, zijn we gearriveerd op een camping bij Wertheim. Ongeveer het begin van de Romantische Strasse door het Taubertal, stroomgebied van de rivier de Tauber.

Wertheim ligt tussen de Main en de Tauber, die hier in de Main uitmondt. Leuke buurt, die we vandaag wat hebben bekeken.

Boodschappen gedaan en verder wat geluierd met hapjes en een lekker wijntje bij de caravan.
Morgen gaan we en stukje verder naar Pielenhofen.
Daar is een camping met vlakbij een klooster, dat tegenwoordig een prima "Gutbürgerliche" restaurant is. Goed doel. We blijven daar één nacht om vervolgens door te trekken naar Almtal in Noord Oostenrijk, waar we wat langer willen verblijven.
We komen al aardig in de reis modus!

16-8-2018

De rit naar Pielenhofen was voorspoedig! Is tegenwoordig niet voorspelbaar op de 3.
Rustig ingepakt vanmorgen en om 10.30 vertrokken, waarna we om 14.00 op de volgende camping arriveerden, precies op tijd, wanneer na de "Mittagsruhe" de slagboom weer open gaat. Spul op de plek gezet en vervolgens een bezoek gebracht aan de Klosterklause van Kloster Ditterhausen. Zoals verwacht vertoonde de kaart heerlijke Gutbürgerliche hapjes.

Voor Uschi Schweinebraten mit Klöse und Sauerkraut en voor mij een Pfefferrahm Schnitzel mit Salat und Pommes.
Daarbij een mooi koude Hefe Weizen.

Met dit uitzicht. Het lijkt wel vakantie.
Morgenvroeg, zoals gepland verder naar de bergen in Oostenrijk.
Het weer is heerlijk, net niet te warm en stabiel, zon.

17-8-2018


Vandaag een stukje Oostenrijk ingetrokken en zitten we nu ter hoogte van Gmunden in het Almtal. Het is minder bergachtig, dan verwacht. We zien de bergen. maar we verblijven nog in het vlakke land. Blijven hier het weekend over, om de vakantiereizigers te ontlopen. Staan op een mooie redelijk luxe camping met alles er op en er aan. Hier kunnen we het goed uithouden. Morgen maar eens een paar plaatjes schieten.

18-8-2018


De omgeving hier in het Almtal is erg mooi, maar nog erg vlak. We hebben vandaag een tocht gemaakt naar het westen richting Trauensee en met name Gmunden.

Dit is een leuke plaats aan het meer met de mondaine allure, die daar bij hoort.

Gelukkig wordt hier weinig gesloopt en blijft het allemaal redelijk intact. Er wordt goed onderhoud gepleegd. Op het terras van het Seehotel hebben we het buikje gevuld met voor mij Bachsaibling (bronforel) filet en Uschi een Wienerschnitzel van het kalf. Glaasje Grüner Veltliner erbij, prima.

Dat weten ze hier wel klaar te maken.
Vervolgens hebben we de rit voortgezet en waren we weer op tijd terug op de camping, om wat rustig aan te doen. Het is namelijk erg warm en vergt het wandelen wel wat inspanning van mijn wederhelft.
Voor morgen staat een bezoek aan Kremsmünster, Bad Hall en Steyr op het programma, waarna we waarschijnlijk overmorgen doorreizen naar Slovenië (Maribor).

19-8-2018


Vandaag zoals voorgenomen een aantal plaatsen bekeken. Mooi secundair rond getoerd.
Als eerste Kremsmünster. Deze plaats is gesticht rond 777. Er is een enorm klooster met Münster verrezen. De machthebber van destijds de Beierense hertog Tassilo III had een zoon (Günther), die tijdens de jacht door een everzwijn werd gedood. Als boetedoening en om God gunstig te stemmen, besloot de man dan maar een kerk te bouwen met alles er op en er aan, met er in een sarcofaag om de zoon er in op te baren.

Dat is behoorlijk uit de hand gelopen, met als resultaat een klooster vol pracht en praal in onze tijd.

Vervolgens zijn we naar Bad Hall gereden, een Kurort met heilzame jodiumhoudende warmwaterbronnen.
Een decadent badplaatsje met veel hoempa en vertier. Niet zo ons ding, maar toch leuk om gezien te hebben.

Het volgende doel Steyr is een statige Oostenrijkse industrie stad, waar behoorlijk wordt gerenoveerd.

Hier hebben we wat rondgewandeld en de plaatselijke chinees bezocht.
Achteraf was het niet zo handig op zondag, want buiten wat bezienswaardigheden en de nodige restaurants en Biergartens was alles gesloten.
Op tijd terug naar de camping, om ons terug te trekken in de schaduw bij de caravan. 33° is even te veel zonder een koud biertje!

20-8-2018

Er zijn van die dagen, dat je ergens komt en je meteen in je element bent. Dit is er zo één. We zijn volgens plan naar Maribor doorgereisd. Van de snelweg af moet je even aan het verkeer wennen. Nog een beetje "wie heeft de hardste claxon" cultuur, maar als je daar aan bent gewend, valt het best mee. Op de camping werden we uiterst correct en aardig ontvangen.Na de boel te hebben geïnstalleerd, zijn we op pad gegaan om een hapje te eten en wat boodschappen te doen. Het eerste restaurant bleek een koffiebar te zijn, waar alleen drinken en gebak te krijgen was, maar de alleraardigste jongedame, die dat verzorgde, sprak prima engels en verwees ons naar twee restaurants, één grillrestaurant en een traditioneel Sloveens restaurant. Nou dan begrijp je het wel, dat werd traditioneel Sloveens, voor Uschi goulash met semmelknödel en voor mij een forelletje. Lekker begeleidt met een glaasje Staropramen, proost.Ook hier spraken de mensen in de bediening prima engels, dus dat was makkelijk communiceren. Ik voel me hier nu al thuis. Dat belooft wat.
Zo kwam de warme dag (34°) snel ten einde en zitten we nu heerlijk voor de caravan in de schaduw watermeloen te verorberen en straks een lekker flesje lokale bubbels. Ben benieuwd.
Morgen Maribor onder de loep nemen.

21-8-2018

Lekker rustig opstaan deze morgen, genieten van een ontbijtje onder de luifel bij 24°, koffie en op ons gemak de stad in.
Maribor is een aardige plaats. Zo'n 30.000 inwoners en dat is ook de schaal van het centrum. Leuk niet te groot en divers van winkels, restaurants etc. Een echt oude historische kern is er niet meer.De bekendste bezienswaardigheden in Maribor zijn het ‘Kasteel van Maribor’, de historische wijk Lent, de Joodse wijk of Ghetto en het hoofdplein, met daarop de barokke pestzuil of ‘Mariazuil’, een museum en het stadhuis.Bij de rivier staat een wijnrank bij het wijnmuseum, die de oudste ter wereld zou zijn. De wijnbouw is vandaag de dag nog steeds één van de belangrijkste inkomensbronnen.Hebben het buikje vol na een prima maaltijd in een mooi oud restaurant in het centrum.
Inmiddels is het weer erg warm geworden en zitten we met 34° voor de caravan.
Uitpuffen en wachten op de nieuwe dag.

22-8-2018

De dag weer mooi rustig begonnen. Op het programma staan een bezoek aan de markt in Maribor en een tochtje door de omgeving met als hoogtepunt een stop in Ptuj, centrum van de wijnhandel in die buurt. Ptuj is een plaatsje van zo'n 10.000 inwoners ongeveer 35km van Maribor. Dit land is zo leuk klein, de helft van Nederland. Maribor ligt 40km van de Oostenrijkse grens en Ptuj ligt 40km van de grens met Kroatië en 60 km van de grens met Hongarije. Alles is met dagtochten bijna te bekijken, behalve naar het westen de Adriatische kust is iets verder, 180km. Maar ja bij meer dan 80km slepen we de caravan mee.
De markt was niet zo heel bijzonder, wat kramen met groenten en fruit van eigen verbouw en oogst en een klein overdekt gedeelte met vlees, gevogelte, kaas en brood.
Er wordt nogal wat geschreven over de wijncultuur, maar die is net zo kleinschalig als het land. Niet zo uitbundig in beeld qua wijngaarden en verkooppunten, als we gewend zijn van Duitsland en Frankrijk enz. De wijnen zijn ook wat aan de prijzige kant, (€10 tot €12 voor een beetje goed spul) en niet geheel onze smaak. Ze worden met behoorlijk wat restsuiker vergist, smaken wel, maar ik heb ze graag wat droger en fruitiger, Fränkisch trocken zeg maar. Dan heb je het al snel over minder dan 1 gr. restsuiker. Hier is 2,5 tot 3 gr. geen uitzondering. Daar de druiven hier een klein zuurtje hebben, wordt dit zoetje gebruikt om dat te maskeren. Welnu we doen het er wel mee en het smaakt ook wel aardig, maar kan meer naar mijn smaak.Ptuj heeft een klein maar leuk centrum, goed onderhouden met veel barretjes en restaurants, wat oude kerken en een mooi centraal plein.Gelukkig zijn hier de stadscentra erg verkeersluw gemaakt en kan je overal mooi rondwandelen. We hebben een hapje eten opgescharreld en daar het weer erg warm is, snel weer in de auto terug naar de camping, waar inmiddels een licht briesje zorgt voor wat verkoeling en we dus maar wat luieren onder de luifel.

23-8-2018


Nog eens op ons gemak Maribor centrum bekeken. Vooral gemak, want de temperatuur tikt vandaag de 35° aan
Daar het centrum niet zo uitgebreid is, was het wat meer van hetzelfde.De vorige keer hadden we een leuk restaurant gezien, maar weinig trek, dus nu er maar in.Eigenlijk wel hoogtepunt van de dag, een visschotel voor 2.
Morgen gaan we een camping verder richting Hongaarse grens bij Moravske Toplice.