Kosses.nl
 

2017 Polen

2 mei 2017 vertrekken we naar Polen. Vorig jaar september hebben we voor het eerst met de caravan een bezoek aan Polen gebracht, met name de Baltische kust. Dat is ons zo goed bevallen, dat we nu 8 weken de tijd nemen om de rest van het land te bekijken.
Om alvast een indruk te krijgen bijgaand een concept route. De eerste  overnachting is bij Maagdenburg.

 

01-05-2017

Het span is weer gereed.


Morgenochtend op tijd vertrek richting Polen. De eerste stop is in de buurt van Maagdenburg.
Hopelijk komt de zon weer snel te voorschijn. morgen zijn we in elk geval een groot deel van de dag onder de pannen met de rit naar het Oosten.

02-05-2017

Weinig te vermelden. De halve dag in de regen op de Autobahn vertoefd.
Vlot naar de camping Ferienpark Plotzky gereden. Dit ligt ongeveer 15 km ten oosten van Maagdenburg.
Morgen bezoeken we Maagdenburg, overmorgen wat rondkijken in de Elbaue, oud stroomgebied van de Elbe.
Vrijdag verder naar Polen. Het is in elk geval geen zomer hier, nat en koud.

03-05-2017

Mooie droge dag vandaag. Lekkere temperatuur. Konden goed buiten vertoeven en hadden een mooie temperatuur voor een stadsbezoek aan Maagdenburg.
Helaas stelt die stad niet veel voor. In de 2e WO is deze voor 90% plat gebombardeerd. Vervolgens is het onder het DDR regime weer opgebouwd. Zonde. De paar oude gerestaureerde gebouwen zijn omringd door Oostblok mastodonten. Het oude raadhuis is wel opgeknapt, maar vervolgens is er als dissonant een volkomen foute glazen uitbouw voor de ambtenaren aangebouwd.


Er was een aardige boerenmarkt, en dat vergoelijkte het wat voor ons, maar Maagdenburg is geen must.


Als pleister op de wonde vond Uschi nog wel een Erdbeerbecher mit Sahne, maar die zal ze nog wel meer vinden onderweg denk ik.
Morgen nog wat in de buurt rondkijken en dan hebben we het hier wel gezien.

04-05-2017

De dag stond in het teken van rust en een beetje rondkijken in de buurt. We moesten nog een klein onderdeeltje van de caravan vervangen, stopje in de badkamer, dus eerst een bezoek aan een camperbedrijf in de buurt, die goed gesorteerd was in onderdeeltjes. Meteen geslaagd en loopt het water tijdens het wassen en scheren niet meer spontaan weg.
Vervolgens een bezoek gebracht aan een plaatsje Burg, waar nog aardig de sfeer van vervlogen tijden heerst. Veel nog niet opgeknapte gebouwen met nog een DDR uiterlijk. Één gebouw sprong er uit. Zogenaamde baksteen gotiek. Hier kan weinig fout aan wat het pleisterwerk betreft. Dat zit er immers niet op:


Vervolgens zijn we gaan kijken bij het Schiffshebewerk bij Magdeburg. Hier worden schepen geschut van de Elbe naar het Mittellandkanaal. Daarbij moet een grote hoogte overwonnen worden. Nu gebeurt dat sedert 2001 in een sluis.


De grijze bakken rechts van de sluis worden vol gepompt met het water uit de sluiskolk. Dit gaat verbazend snel en maakt,dat het schutten 60% sneller en efficiënter gaat, dan via de natuurlijke manier.

Zoals je ziet wordt er wel een behoorlijke hoogte overwonnen, 18 meter.


Vroeger, vanaf 1938, ging dat echt met een bak waarin de schepen, toen ze nog niet groot waren, als in een dok voeren en dan de bak omhoog of naar beneden werd gebracht. Dat gebeurt in de gele bak voor het huis rechts op de foto. Hiermee kon een hoogte van 16 meter worden overwonnen. Voor de geïnteresseerden zie hier: Schiffshebewerk Rothensee

Toen we aankwamen bij het Hebewerk had ik een deja vu. Ik was hier eerder, maar dat even kwijt.
Welnu schoot me meteen te binnen, dat achter het oude Hebewerk een Urige Kneipe was. Dus daar heen voor de middag dis. Foto's mag niet meer van een aantal volgers, dus om die tere hartjes te ontzien vandaag geen foto van de Zanderfilet auf Spinat met Bratkartoffeln met een lekker unfiltrierte Lagerbier voor mij en de Spargel mit Schnitzel und Kroketten und Apfelschorle voor Uschi. Maar niet getreurd, volgende keer ligt het fototoestel niet weer in de auto.
Morgen gaan we door voor een eerste stop in Polen.

05-05-2017

Geen regen, redelijke temperatuur, we konden zelfs nog een poosje buiten zitten bij de caravan en de middagdis op een terras genieten, ofschoon daar wel een vestje bij aan moest. De dag is opgegaan aan een trip van Plotzky naar een camping ongeveer 70 km over de Poolse grens in een dorpje Pozrzadto.
Dit is een camping van een Nederlander. Beetje vergane eer en glorie.


Hier wordt dat authentiek genoemd. Vervallen oude schuur, brokkelig oud pleisterwerk. Schoon maar gedateerd sanitair. In een dorp bij ons heet dat oude meuk, maar hier dus authentiek. Wel staat er een leuk oud kerkje voor de ingang van de camping.


Op advies van de campingbaas 's middags naar Lagow gereden, een miniatuur Valkenburg aan een mooi meer. Daar was een geschikt restaurant voor het middageten. Ofschoon we ons hebben voorgenomen regelmatig zelf te koken, past dat minder in zo'n reisdag. Dus plaatsje bekeken, restaurant gevonden, middaghap. Nou iets meer dan een hap, maar dan voor een prijs, waarvoor je bij ons bij Appie Happie nog niet klaar komt.
's Avonds wat kletsen in de camping kantine met de baas.
Route maken voor de volgende etappe. Blijkt mijn Garmin (navi) kuren te hebben en niet meer goed te werken. Hoofdbrekens, want dit is niet handig op reis, als je er op vertrouwt. Ook nog eens geen internet om uit te zoeken wat de beste remedie is. Opgelost, door de kaarten opnieuw te installeren vanaf mijn laptop, maar dat kostte dus wel even wat hoofdbrekens en 2 uurtjes spanning, of het wel goed komt. Tijd zal leren, maar voorlopig lijkt het goed. We kunnen altijd nog van A naar B navigeren, maar mooie routes binnendoor zijn natuurlijk aantrekkelijker.

06-05-2017

Wat het weer betreft valt het allemaal erg mee. Vandaag konden we weer de hele dag buiten zijn.
Voorlopig zijn we heer en meester op de camping, we zijn de enige bezoekers.

Klein tochtje door de buurt gemaakt, om het merengebied hier wat te verkennen.
Świebodzin bezocht, klein stadje met een leuke kern en 5 kerken.

Bij een oude drogist nog oude mesjes gescoord voor mijn scheerhobby.
Deze mesjes worden nog geproduceerd in Rusland, maar is lastig aan te komen.


Hier vond ik ze voor een wel zeer zacht prijsje.
Nog wat door het binnenland getoerd en bij de Ost Wall gekeken. Dit is een verdedigingslinie van de Duitsers in de WOII tegen de Polen. Hier is een geweldig ondergronds project, met een groot gangen stelsel. Bedoeld was hier zwaar artillerie geschut op te stellen Berlijn te beschermen tegen het gevaar uit het oosten. Zover is het nooit gekomen en is het complex als fabriek gebruikt en later door de Russen voor opslag en montage van atoomkoppen.
Voor bunker toeristen is dit echt een voltreffer. Wij hebben het gelaten bij rondkijken en verder niet naar binnen, maar ben je hierin geïnteresseerd, zou ik eens zoeken op internet. Onvoorstelbaar.
Morgen trekken we verder.

07-05-2017

Rustig aan vanmorgen, uitslapen, douchen, ontbijten, de caravan aangekoppeld en op weg naar onze volgende stop. Znin.
Stuk secundair, stuk over de snelweg, maar binnendoor is erg leuk in Polen. Op een gegeven moment was het rechterdeel van de weg weg gedurende een 7km. Zand dus en omdat het wat regende, zat in een mum de caravan onder de bagger. Nou ja, daar is water en zeep goed voor. We hadden niet een al te lange rit en waren met een uurtje of 4 over in Znin.
Hier bleek een groot brandweer feest te zijn. Echter door het koude vochtige weer kwam dat niet echt los.

Wel werd er met muziek en dansmarietjes aan de sociale cohesie gewerkt.

08-05-2017

Uitgeslapen, wat rondgekeken in de buurt en rustig aan gedaan.
Vlakbij de camping, overigens een echt ouderwetse Oostblok camping, waar niets in en aan wordt geïnvesteerd,


is een smalspoormuseum


en een archeologisch park / museum. Dat laatste is meer een ruïne met schoolreis attracties er om heen.


Waren snel uitgekeken.
Daar het hier echt koud is, net als in Nederland, zoals ik hoor via internet Radio Oost op mijn Sonos, wifi is hier dan weer wel, lekker lezen in de caravan.
Even in een naburig plaatsje bij een authentiek restaurant warm gegeten en gauw weer terug naar de warme caravan. Niet te laat naar bed en morgen door naar Malbork om daar het grootste slot in Europa van de kruisridders te bekijken. Het Slot Mariënburg was sinds 1309 het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde.

09-05-2017

In de sneeuw, regen en kou zijn we vandaag naar Malbork gereden. Niet al te lange reis, zo'n 195 km.
Gelukkig zaten we in een goed verwarmde auto. Man wat is die wind koud hier. Gelukkig hoor ik op de radio, dat het in Nederland ook weer winter is, want je zou bijna aan jezelf gaan twijfelen, wat hier te zoeken. De nachten zijn steenkoud, zodat we de verwarming dacht en nacht door moeten laten lopen.
De verwachting is, morgen ook niet best, maar daarna geleidelijk stijgende temperaturen en zonnig droog weer.
Hopelijk, want tegen de gewoonte in heb ik inmiddels een stevige verkoudheid, die me erg irriteert. Daar helpt maar een ding, lekker eten, glaasjes wodka en slaap. Nou dat krijgen we voldoende, dus als die zon even vlot wil komen, ben ik zo weer de oude. Mag de pret allemaal niet drukken, morgen gaan we gewoon de Marienburg bekijken.

Staan er vlakbij en dan zie je pas hoe groot en indrukwekkend dit slot is. Helemaal opgetrokken uit rode baksteen.