Kosses.nl
 

2017 Polen

20-05-2017

De dag stond in het teken van bezienswaardigheden buiten het oude centrum. Eerst hebben we het Lazienki park bekeken.

Een zeer uitgebreid park met een mooi slot, het Lazienki museum en prachtige wandel mogelijkheden. Hier kan je uren ronddwalen.



De volgende stop was het Palac Kultury i Nauki.



Dit is een mooi herbouwd gebouw, dat nu dienst doet als congrescentrum. In de WO II is dit zwaar beschadigd en de Russen hebben dit herbouwd tijdens hun bezetting als gift aan het Poolse volk. Een soort "wiedergutmachung".
Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar het Joodse verleden in Warschau, maar daar is weinig van terug te vinden. Wel zijn er herinneringsplaatsen met plaquettes, maar van het echte verleden resteert nagenoeg niets. Helaas had ik even een denk fout gemaakt, want in Warschau is de grootste Joodse begraafplaats in Europa, maar op sjabbat kom je daar niet in. Dat missen we dus, want we hebben besloten morgen de natuur weer in te trekken.
Voor we terugkeerden naar de camping nog even een hapje gedaan in de oude stad.



Voor Uschi een Griekse salade, ze denkt vandaag gezond te moeten doen en voor mij een mooi gestoofde forel met gebakken aardappeltjes en gegrilde groenten. Misschien denk je wel koken die nooit? Nou dat is hier een schande, want omgerekend kost dat forelletje nog geen €8. Dat is dan een vers beestje en niet zo'n Noors diepvries dingetje!
We gaan verkassen naar Kazimierz Dolny. Geen lange trip, ongeveer 140 km, maar wel secundair, dus langzaam aan, want Uschi's portglas is op het laatste traject al gesneuveld.

21-05-2017

De dag rustig begonnen met een ontbijtje buiten in de zon. Vervolgens de nodige corvee en andere zaken geregeld, voor vertrek. Op naar Kazimierz Dolny. Rustig binnendoor gereden. De buurt is totaal anders, dan aan de noordelijke kant van Warschau. Veel fruit  boomgaarden, veel kersen en diverse andere soorten.
Hele stukken konden we mooi rustig cruisen op redelijke snelheid, mooi makkelijk dan zo'n automaat met cruise control, maar dan waren er weer stukken waar we behoorlijk door elkaar werden geschud. Nou ja maar 140 km vandaag, dus dat was te overzien.
De camping was snel gevonden, ligt direct aan de weg. Dat is het grootste minpunt hier, wat verkeer lawaai, verder staan we prima.
Snel een kopje koffie en dan maar het plaatsje in. Had ik tijdens voorbereiding van de reis begrepen, dat dit een leuk oud plaatsje is met een grote ruïne van een kasteel, blijkt dat we in iets Valkenburg-achtigs terecht zijn gekomen.



Overlopen op zondag en met het mooie weer door dagjesmensen en toeristen. Daar moet je je dan maar aan overgeven. Verder wel leuk.
Tja Uschi besloot maar weer te koken buiten de deur, maar dat was nog een avontuur. Na 4 terrassen en 3 menukaarten alleen maar Pizza en drank zijn we maar weer in de auto gestapt en hebben we op weg terug naar de camping bij een redelijk chique tent gegeten. Ondanks, dat het een 4 (Pools) sterren hotel restaurant was, vielen de kosten weer erg mee en binnen ons budget. Vooraf gegrilde asperges voor Uschi en voor mij een soep van erwten gepureerd en geitenkaas. Prima start. Al diverse keren had ik op de kaart runderwang zien staan als Poolse specialiteit en hier ook weer, dus moest het nu maar gebeuren, want het geheel zag er naar uit, dat er wel en aardig stukje eten op tafel zou komen. Uschi koos voor eend. Zo wat hebben we gesmuld!



Die runderwang was goed gekruid, zeg maar als sukade, tegen draadjesvlees aan gegaard. Echter het mondgevoel was veel prettiger en sappiger dan sukade, dat net iets droger voelt. Om te zuigen. Blijkt dat ze hier ook wijn verbouwen, dus een regionaal glas wit voor Uschi en rood voor mij. We gaan op zoek naar de wijnboer, want dat kunnen ze hier dus ook! Genoeg herover, het water loopt me weer in de mond. Als het weer op de kaart staat, je snapt het al.
Morgen wat foerageren, dan wat rust bij de caravan en als het lukt zelf koken.

22-05-2017

Een rustig camping dagje. Dus zelf koken. Vanmorgen naar de supermarkt boodschappen doen. Pièce de résistance eendenpoten.



Deze even lekker aanbraden en in de slowcooker. Rustig 4 uur laten staan en dan zijn ze prima gegaard. Intussen groenten gerechtje in elkaar geknutseld van broccoli, paprika, ui, tomaat, gember en knoflook. Uit de super (Tesco) kant en klare Pierogi gevuld met kool meegenomen. Even opkoken en dan zo eten.



Heerlijk. De dag vloog om. Morgen weer actief, bezoek aan Lublin. Dagtochtje van 110 km.

23-05-2017

Een blody tourist day today.
Uitslapen. Verse broodjes bij het meiske van de Sklep naast de camping gehaald. Ontbijtje in de zon. Koffie.
In de auto op naar Lublin. Lublin is een grotere plaats van ongeveer 300.000 inwoners. Het oude centrum is leuk om te bekijken.
Niet te versmaden terrassen waar traditioneel lokaal eten wordt verkocht. Een aantal mooie kerken en leuke pleinen.



In de Sint-Johanneskathedraal zijn prachtige schilderingen en staat een icoon waar een hele historie aan vast zit.



Ik verwijs maar voor de geïnteresseerden naar wikipedia  , want het hele verhaal overnemen gaat wat te ver voor deze blog.



Na de geest met cultuur te hebben gevoed, zijn we naar het centrale plein teruggekeerd, voor de dagelijkse dis.
Mijn keus viel op gebakken Pirogie gevuld met gehakt en kaas en met kool. Wat kaantjes erover mooi machtig.
Pekelaugurken erbij, nou is dat klassiek of is dat klassiek. Uschi had trek in vlees.
Uiteindelijk gedeeld en waren we rondom verzadigd.



Terug naar de auto, tochtje binnendoor naar de camping en weer een dag stuk.
Nu lui uitbuiken met een glaasje wodka en dan op tijd naar bed waarschijnlijk.
We hebben morgen weer zo'n zware dag.

24-05-2017

Nog een dagje Kazimierz Dolny. Hadden een beetje dat lethargische gevoel van niets moet en vooral weinig doen. Dat was dus rustig tot de middag lummelen op de camping. Vervolgens nog eens naar het plaatsje om nog wat rond te kijken.



Het is echt een beetje Valkenburg.



Bij de tourist information navraag gedaan of je ok ergens authentiek Pools kon eten en dat bleek net iets buiten het centrum goed te kunnen. Wij daar dus naar toe voor de warme hap. Nou daar zaten we goed.



Wild zwijn vandaag. Dat werd verder uitbuiken voor de caravan en wat opruimen voor vertrek.

25-05-2017

Na een ontbijtje met lekker verse broodjes van de Sklep vlak naast de camping, ja in Polen wordt gewoon gewerkt op Hemelvaartsdag, de boel aangekoppeld voor vertrek. Weer een overzichtelijk ritje naar Zamosc. Een 150 km verderop. Mevrouw van de camping bracht nog snel een kiełbasa voor vertrek.



De man van de camping rookt zelf worst in een heel langzaam procedé. Toen wij aankwamen 3 dagen geleden vulde hij net zijn rookkast, een houten kist boven een stookplaats. Dat ding heeft gesmeuld tot wij vertrokken met wel een stuk of 60 worsten erin. Hij bracht me de 1e dag een koude om te proberen en die was niet te versmaden, maar nu kreeg ik er nog 1 mee dus voor op pad vers uit de kast. Zo wat rook dat heerlijk gerookt. Vandaag of morgen is deze ook aan de beurt. Precies mijn smaak. Droog, stevig gerookt, licht vettig en schreeuwend om een wodka. Met de geur van de worst in de auto op pad.
De camping in Zamosc was snel gevonden en redelijk goed naar Poolse begrippen. Na de boel te hebben geïnstalleerd eerst maar eens naar het centrum van het stadje. Eigenlijk was dit een willekeurige tussenstop op weg richting Krakau, maar dit hadden we niet mogen missen. Een grote vestingplaats in prima conditie.



Een mooi en goed gerestaureerd centrum. Hier moeten we morgen zeker nog even verder kijken. Een snelle scan leverde een Armeens restaurant op waar Uschi graag wilde eten. Dus zo "meegaand" als ik ben, heb ik me laten overhalen daar een gegrilde steak te eten.



Zo nu zijn we wel weer actief genoeg geweest voor vandaag en gaan we maar eens mooi onder de luifel borrelen en uitbuiken.

26-05-2017

Weinig nieuws vandaag. We hebben rustig in de zon bij de caravan gezeten. Later nog wat door Zamosc geslenterd. Blijft een leuk plaatsje, maar weinig nieuws, alleen meer van het zelfde. Op het Rynek (centrale plein) nog even een terrasje gepikt en besloten, om maar weer eens bij de caravan te eten. Ik had wel zin om weer zelf wat in elkaar te prutsen, dus boodschappen doen. Ditmaal bij de Carrefour, ja die zijn er ook in Polen.



Het werd in oestersaus gewokte varkensfiletlapjes met gember, knof, rode ui, Spaanse peper, aubergine, kastanjechampignons, paprika, tomaat, oestersaus en sojasaus. Ciabatta erbij, echt behelpen in Polen.

27-05-2017

Sandomierz is ons volgende doel. Een rustig tochtje van 134 km binnendoor. Eerst rustig aan gedaan, ontbijtje in de zon. Het spul rijklaar maken en zo tegen elf uur op pad. De rit ging erg voorspoedig, echter omdat we binnendoor reden ging het niet al te snel, maar om 13.15 uur waren we op de camping. Naar Poolse begrippen een super goed terrein met perfect modern sanitair en alles erg opgeruimd.
Sandomierz heeft een lange en rijke historie en kunnen we ons hier wel even vermaken. We hebben geen haast, want we blijven hier wel even. Prima plek om een dag extra te blijven, wasje te doen etc.



Na ons te hebben geïnstalleerd en even een biertje onder de luifel te hebben gedronken, zij we de plaats in gegaan voor een snelle scan.
Uschi had trek in Chinees, dus bij de toeristen informatie gevraagd en bleek er wel een Vietnamees te zijn. Nou dan moest die er maar aan geloven. Goede keus, erg goedkoop maar wel goed. Nog even een boodschap gedaan, opdat we morgen ook wat te eten hebben. Wordt waarschijnlijk een zelfkookdag.



Terug naar de caravan en de rest van de namiddag luieren onder de luifel. Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen.

29-05-2017

De camping waar we nu staan, gecombineerd met het mooie weer, vraagt om te luieren. Gisteren geleefd van restjes uit de koelkast, was gewassen etc. en vervolgens veel niets doen. Dus vanmorgen uitgebreid ontbijten bij de caravan en nog meer niets doen. Tegen, dat de maag begon te knorren toch maar het stadje in.



Sandomierz heeft een gezellig oud centrum met veel terrassen.



Nou dat kwam goed.



Uschi schnitzel met pruimen en voor mij een steak met champignons, salade en gesmoorde boekweit.
Dat met wat bier, dessert en dubbele espresso kost dan nog geen €25.
Na nog eens goed rond te hebben gekeken, zijn we boodschappen gaan doen voor morgen voor het eten, want dat wordt weer een rustige dag op de camping en zelf de dis verzorgen, want koken is ook wel weer eens leuk. Verder weinig nieuws hier.
Of toch misschien wel. Uschi heeft ontdekt, dat er verschil van smaak in de diverse Wodka's zit en wil alleen nog Ostoya in haar sapjes :-).



Die vind ik toevallig ook het lekkerst tot nu toe, dus op voorraad. Ook de Finlandia is goed te hebben voor een beetje borrel. Zo zie je maar je leert er elke dag weer bij.

30-05-2017

Uitslapen wordt wat lastiger. We zijn zo uitgerust, dat 's ochtends op tijd de doppen open gaan. Omdat we geen ander plan hadden voor vandaag, dan zoveel mogelijk niets doen, hooguit een boodschap, rustig aan het kokkerellen geslagen. Het is te warm om iets te ondernemen.



Chinees-Indisch gekruide stoofpot uit de slowcooker. Varkensnek, ui, knof, rode peper, prei, knolselderij, peterseliewortel, wortel, paprika, tomaat, oestersaus, wat trassie, ketoembar, djinten, gember, sereh, ketjap en goela djawa. Even het vlees in de kruiden en ui wokken en de hele meuk in de slowcooker.



Weer werk genoeg. Wachten 4 tot 5 uur broodje erbij en smullen.
Op weg naar de carrefour aan de overkant van de camping om broodje te halen, zag ik een grote boerenmarkt en daar stond een vrouw met mandjes aardbeien.



Tja, die moesten natuurlijk mee. Toetje.
Morgen naar Krakau.