Kosses.nl
 

2019 Frankrijk

10-5-2019

Na een rustige ochtend met ontbijtje in de zon op de camping,



zijn we tegen de middag via een mooie toeristische route binnendoor naar Marseille gegaan.
We wilden een zeepmuseum Savonnery La Licorne, die aan de haven zit, bezoeken en in het oude centrum rond de haven kijken.



Dat was aardig, maar het museum was erg kleinschalig.



Een ruimte waar wat oude machines uitgestald staan en een ruimte waar je zelf zeep kan maken, nou ja vormen en een naam in persen. Dat hadden we dus snel gezien.
Misschien hebben we wel te veel gezien door de jaren. Nou was de entree ook matig en kreeg je daarvoor een blokje zeep, hetgeen dan wel weer leuk is.

Vervolgens hebben we een terras opgezocht, waar we een hapje hebben gegeten. Volledig KH arm verantwoord: eendenborst met salade en groente.



In plaats van de patat, die er standaard bij zit, kregen we vers bereide warme groenten. Lekker dus weer en gezond, nou ja wel met een half litertje witte wijn en ik heb een stukje stokbrood gesmokkeld.

Veel mensen hebben een vooroordeel, dat je niks kan met die Fransozen, maar ons chemisch toilet had een klein mankement, een beetje lekkend afsluitmanchet. Dat is makkelijk op te lossen, maar je moet wel zo'n ding hebben. Dus handleiding mee en zien dat we een caravan bedrijf vinden. Zien we ergens een camperbedrijf blijkt dat een Avis verhuur te zijn, maar niet geschoten is altijd mis.
Dus ik er heen en vraag hebben jullie Thetford onderdelen. Nee we verhuren alleen maar hier, maar wat is het probleem? Vertel het en zegt de medewerker, kom maar mee. Loopt naar een werkplaats waar wat van die bakken liggen. Zoekt een met een goede ring, sloopt dat ding, maakt hem netjes schoon en geeft de ring mee. Wat kost dat, ach wat het je waard is. Voor €5 was ik voorlopig geholpen. Als ik onderweg ergens een nieuwe vind, heb ik er één op reserve.
Nog even heerlijk genoten van het zonnetje bij de caravan met een mooi glas koude pastis en Uschi een wijnschorle, zitten we nu binnen even bij te komen en is het binnenkort bedtijd, want morgen is het weer een werkdag:
markt in Aix en Provence.

11-5-2019

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Vandaag dus het laatste. Vanmorgen op tijd de wekker af laten gaan, ja op reis! Even doorpakken, korte broek aan, want mooi zonnig weer en naar Aix voor een leuk dagje stad en markt. Wat is die stad druk geworden en blijkt de hele binnenstad op de schop te worden genomen. Na enig zoeken naar een parkeerplaats, maar een garage ingedoken, waar ongeveer de markt begint. Komen we boven uit de garage, allemaal evenement tenten achter een afzetting. Op een gegeven moment zie ik Official Merchandise Iron Man, maar nergens de bekende Franse marktkramen. Rondje gelopen en gezocht en uiteindelijk maar eens gevraagd. Tja wist een behulpzame Fransman te vertellen, dat er geen markt is, vanwege de Iron Man. Erg teleurstellend en eigenlijk onbegrijpelijk, dat zoveel handelaren moeten wijken voor een dergelijk evenement en de onwetende toerist er ook maar zo mee wordt geconfronteerd. Franse slag zal ik maar zeggen, want ik had me wel geïnformeerd via internet wanneer en waar de markt is, maar nergens een vermelding gezien niet op 11-5. Nou ja foerageren bij de Carrefour, naar de camping en lekker rustig aan. Dan maar genieten van gegrilde kip, salade en courgette ovenschotel bij de caravan.

12-5-2019

Een dag helemaal niets doen kan heel bevredigend zijn. Eerst uitslapen vanmorgen, vervolgens ontbijtje in de zon. Daarna veel niets, lezen, nadenken over het eten en de dag van morgen. We besluiten nog zeker een dag langer op de camping bij Peynier te blijven en gaan dan morgen een toertje door een natuurpark en een paar dorpjes maken. Vandaag gaat de dag op in ledigheid, hoewel ik eens rustig ga koken. Vlees uit de slowcooker en een soufflé met lekker veel groenten uit de oven en dat alles begeleidt met een lekker drankje onder de zon in de buitenkeuken.



Gisteren bovine meegenomen van de slager in de Carrefour. Dat is ossenvlees en ik had specifiek van ossen van ongeveer 10 maanden, dus mooi jong en mals. Daarvan lendepunten om lekker te stoven, kruiden met mijn Old Bay kruidenmix en na een uurtje intrekken, even aanbraden in ghee en hop in de slowcooker. Uien fruiten in olijfolie met wat knof, gember en fijn gesneden winterwortel. Blussen met Chinese kookwijn, 1 el worcestersaus en 1 el Tamari. Wat Pul Biber (scherpe Turkse paprika vlokken) voor de pit erbij. Tomaat en sperziebonen toevoegen aan het vlees in de slowcooker. Zo daar hoef ik de eerste 5 uur niet naar om te kijken!



Tegen etenstijd een soufflé in de oven gemaakt van courgette, geblancheerde sperzieboontjes, rode paprika in blokjes en een sjalot. Een bakje kwark opgeklopt met 2 eieren, een scheut melk, een handvol geraspte emmentaler, peper en zout en de fijn gesneden en in ruim olijfolie gefruite sjalot. Nog wat emmentaler erover en een paar plakjes geitenkaas.



Augurkje en wat mierikwortel als garnituur, weer een echt camping maaltje met voor mij een lekker glas rode bordeaux en Uschi een frisse witte.
Het blijft behelpen zo onderweg.

13-5-2019

Na een rustige ochtend hebben we een toertje gemaakt door het P.N. de St. Baume. Mooi bergachtig gebied met een erg afwisselend landschap.



Het massief van Sainte-Baume, met het hoogste punt op 1147 meter, is een geliefde bestemming voor wandelaars.
De imponerende rotswand ontleent zijn naam aan een grot (baumo in het Provençaals) waarin de heilige Sainte Marie-Madeleine tegen het eind van haar leven een toevlucht zou hebben gezocht. De grot werd in de 13e eeuw officieel als bedevaartsoord erkend en is één van de meest bezochte bedevaartplaatsen uit de Latijnse kerkgeschiedenis.
Samen met de Sainte Victoire en de Mont Ventoux, behoort La Sainte-Baume tot de heilige bergen van de Provence.
Het domeinbos van Sainte-Baume, domineert door zijn hoge rotsachtige klif, is bijzonder, omdat het bestaat uit beuken, esdoorns en lindes.



Vergezichten, kleine wijngaarden, dromerige dorpjes, echt Zuid Franse natuur, met één woord genieten dus.



Een terrasje gepikt in Auriol.



Onderweg kwamen we langs een geitenfarm en wilden we wat kaas meenemen, maar ja die waren gesloten op maandag en dan kan je het wel schudden.



Gezien de smalle en bochtige weggetjes, doe je snel 2 uur over 70 km, maar dan zie je ook iets. Ach en tijd is inmiddels niet meer belangrijk. Hoewel we hebben wel besloten, dat morgen weer een werkdag is. Op naar de volgende camping in de buurt van Arles en St. Remy de Provence. We waren daar al eerder en was dat een erg prettig verblijf.

14-5-2019

Zoals gezegd vandaag naar Tarascon gereden.



Niets enerverends, 99 km, dus vlot voor de middag over.
Het is hier warm en het waait stevig, maar dat is vaak zo in Zuid Frankrijk. Die wind maakt het eigenlijk wel aangenaam tot de zon achter de bomen verdwijnt.



We hebben een mooi ruime plek op de camping en blijven hier in elk geval tot zondag en misschien wel langer, want 's zaterdags is er markt in Arles, hier 10 km vandaan en die is mooi uitgebreid.
Morgen is er een Provençaalse markt in Saint Remy de Provence en wordt dat dus ons doel.
De dag is opgegaan aan inrichten, caravan wat wassen enz.
Zitten nu om 20.00 binnen vanwege de genoemde wind.

15-5-2019

Op tijd ontbijtje en in de auto, op naar St. Remy de Provence. Ofschoon het nog vroeg in het seizoen is, tref je al weer massa's toeristen, zo te horen om ons heen op de markt in St. Remy. Het hele plaatsje is veranderd in een leuke markt, met alles wat de mens zo nodig heeft.



Zeep, kruiden, kaas, worst, olijven, kleding, etc., je kan het zo gek niet bedenken.



Al snel zijn we dan ook voorzien van de diverse lekkernijen, die je nodig hebt om in de juiste Provençaalse stemming te komen.



Langzaam kunnen we het menu volledig tot de gezonde mediterrane samenstelling transformeren.
Na het bezoek aan de markt, die vooraf werd gegaan door een waanzinnige zoektocht naar een parkeerplaats, want de markt staat voor een deel op de grootste parkeerplaats van St. Remy, hebben we ons op een terrasje neergevlijd voor een middaghapje. Daar die verantwoord moet zijn, kozen we voor Tatiki de Ton. Klinkt heel mooi en spannend, maar eerlijk gezegd, wisten we ook niet wat het was en heb ik het serveerstertje op haar bruine ogen vertrouwd.



Licht gebakken tonijn op salade. Het was heerlijk. Van binnen net aan de juiste temperatuur, maar zo goed als rauw en van buiten mooi gegaard in een jasje van sesamzaadjes en dan met zoet zilte smaak. Dat op een bedje van pittige salade, zoals rucola etc. met een prima passende dressing en een "Pichet demi litre Rosé". Helemaal verzadigd na een mooi sterke koffie terug naar de camping en rustig met een boek uitbuiken in de zon. We beginnen langzaam te gloeien en te bruinen.
Vanavond de dag gesloten met partjes honing meloen gerold in plakjes parmaham. Zo nu wordt het vasten tot het ontbijt, maar wel nog met een lekker glaasje. (voor mij Pastis)

17-5-2019

Een luie dag gisteren. Ze zijn sneller om, dan je er verdacht op bent. Wat boodschappen doen voor het eten bij de Leclerc.
Moest nog steeds een onderdeeltje hebben voor het chemisch toilet en dat was even zoeken, maar niet ver van de camping in St. Martin de Crau is een camper bedrijf, die het passende onderdeel voor me had.
Koken op de camping,



gegrilde entrecote met witlof, ham en Emmentaler, eten, wat lezen en zo'n dag is zo weer aan flarden.

Vandaag hadden we als doel Salon de Provence.
Uschi wilde er even rondneuzen, ze dacht iets leuks te hebben gezien met de caravan onderweg hier naar toe en ik wilde bij een paar zeepzieders kijken.



Salon is daar het uitgelezen plaatsje voor, want er zitten er meerdere.



Eerst hebben we het buikje tevreden gesteld in een Indiaas en Pakistaans restaurant, waar Uschi een verzameling lekker vegetarische- en vleesgerechtjes had uitgekozen en ik een Tandori gegrilde schotel.



Vervolgens waren we zowel bij Savonnerie Marius Fabre, die een eigen museum hebben, waar je het proces in stappen kan volgen.

Hieronder de droog zolders, waar het zeep in bakken werd gegoten, waarna het na een paar dagen afkoelen en drogen in blokken werd gesneden.

 

In 1998 werd het grootste blok zeep ooit gemaakt. Aardige verspilling, maar ach de olie zal toen wel niet duur en overvloedig zijn geweest.

Na de savonnerie Marius Fabre ging het naar de Savonnerie Rampal Latour, die een erg mooie fabriekswinkel hebben.



Nou ben ik nogal van de scheerzeep, maar die hebben ze niet. Men gaat er vanuit dat hun gewone zeep prima is om mee te scheren, echter in mijn optiek gaat het hier om goede badzeep.



We gaan het zien. Inmiddels weer terug op de camping, de temperatuur is gedaald naar 18º en het spettert wat.
Morgen hetzelfde weer en dat is wel jammer, want dan is de grote markt in Arles, maar ach je droogt hier ook weer snel.
We zien het wel, voorlopig eerst maar een glaasje wijn, met een lekker geaffineerd Picodonnetje (een geitenkaasje,
dat mooi is gerijpt en een lekker stevige volle smaak heeft). Ach dat leven hier laat zich leven.

18-5-2019

Vanmorgen op de markt en bij de LeClerc in Arles wat inkopen gedaan. De markt in Arles is een belevenis.



Ongeveer 400 kramen met van alles en nog wat, dat wij als gemiddelde Nederlander leuk vinden.
Goede groenten, lekkere kruiden en olijven en dan de gemiddelde meuk, waar niemand op zit te wachten, zoals een mooie scheerkom.



Het blijft trekken.
Koffie op het terras en weer terug via de super voor de aanvullende aankopen, naar de camping voor de broodnodige rust en een mooi glaasje Pastis.
Afzien, afzien en behelpen hier op het Franse platteland. Vooral als je geen haast hebt en niets dringend op je wacht. Voor de dis hadden we wat garnalen



gebakken in fruitige olijfolie en geblust met wat Pastis voor de mooi frisse anijssmaak en een creatieve salade sauvage Nicoise,



of te wel gewoon wat op het bord wild scheuren en schikken, wat bij elkaar lekker is en gezond!
Ik hou er van en is erg goed passend in ons koolhydraat arm regime.

19-5-2019

Wat trieste dag deze zondag, bewolkt en regenachtig. De hele dag wat gespetter en tegen de avond serieus water. Niet ver van de camping in Maussanne les Alpilles is vandaag een Vide Grenier, rommelmarkt (Vide Grenier betekent zolder leegmaken), dus daar moest het op aan.
Op weg er naar toe kwamen we langs Les Baux, waar we al wel eens vaker hebben rondgeneusd. Een kunstenaarsplaatsje en toeristentrekker, waar je leuk kan wandelen en kijken in de smalle straatjes. Dit keer genoten we van het vergezicht op Les Baux.



De Vide Grenier was wel aardig, maar daarmee was het ook wel weer gezegd. Uschi vond er een Delfts Blauw bord. Zij vindt hem mooi, smaken verschillen.



Op het centrale plein koffie gedronken en vervolgens weer terug naar de camping om te koken. Ditmaal staat lamskarbonade met harissa kruiden en een ovenschotel van aubergine, gedroogde tomaatjes, kappertjes, courgette, tomaat, groene asperges, wat winterwortel, knoflook en ui op het menu. Overgoten met geklopte ei, zachte kaas, kwark en gemalen emmentaler. Hup de oven in en rijzen maar.



Het smaakte weer voortreffelijk.



Morgen nog eens rondkijken in Arles en dan denk ik, dat we dinsdag maar weer opbreken naar Mèze. Daar waren we vaker en is het prima vertoeven aan het water.

20-5-2019

Ter afscheid vandaag van deze streek nog eens een bezoek gebracht aan Arles, maar dan om wat van de stad zelf te bekijken.
Morgen gaan we een stukje verder naar het zuiden en moeten we dus nog wel even de stad bekeken hebben. Arles is een pretpark voor restaurateurs.



Gelegen aan de machtige Rhône is het de oude poort naar het binnenland en dat zie je aan de Romeinse opgravingen en oude gebouwen.



Het Place de Republique is een mooi centraal plein met gemeentehuis, en musea.



Uschi had wel eens trek in Marokkaans en dus had ik dat gisteren al even uitgezocht, zodat we al snel achter een heerlijk bord couscous zaten bij restaurant l'Entrevue.
Geen verkeerde keus, hoewel koolhydraatarm en diabetes verantwoord............ Ach als je nooit de zonde bedrijft, heb je niet geleefd.



Op weg naar de auto nog even op een pleintje een biertje gedronken, want dat eten maakte dorstig en terug naar de caravan om uit te rusten en alvast een beetje op te ruimen.



Onderweg bij Fontvieille nog een stop gemaakt om het Abbaye de Montmajour te bekijken. Hier wordt binnenin stevig gerestaureerd, maar van buiten is zichtbaar nog een hoop werk te verzetten.






Morgen naar de volgende camping in Mèze aan het Etang de Thau, waar heerlijke oesters, mosselen en nog wat ander schelpdieren worden gekweekt........