Kosses.nl
 

2019 Frankrijk

21-5-2019

Als gepland zijn we van camping St. Gabriel naar Mèze camping Beau Rivage getrokken. Niets hemelbewegends, 125 km,



maar wel mooi aan de kust, waar het wemelt van de vissershaventjes en bijpassende culinaire heerlijkheden, vooral passend binnen een weinig koolhydraten, maar veel eiwitten en vetten passende levensstijl. Eigenlijk gaan we weinig terug naar campings, waar we eerder waren, maar dit plekje klopt zo prima aan het Etang de Thau, dat we dat niet kunnen overslaan. Waarom zal de komende dagen wel blijken, maar ik krijg hier aardig het gevoel van leven als god in Frankrijk.



Onderweg in de Camargue bij een kraam met regionale producten gestopt voor een mooi flesje Vin du Sable (een prachtige rosé) en een liter prima olijfolie, die lekker is in de salades en wat groenten en fruit, allemaal mooi vers.



Bij de ingang van de camping staat een viszaak van Dassé, die allemaal klare gerechten verkoopt, waaronder Tielles de Sète. Een specialiteit van hier en erg lekker. Een soort taartje van in tomaat en muskaatwijn gestoofde inktvis. Ongehoord smakelijk. Daarvan hebben ze ook een soort Lasagna,



dat hebben we dan maar genomen, zonder al de deeg van de taartjes,



met verder gevulde inktvis, Encornets Farci, allemaal spul, dat we lekker vinden.
Oh ja in het plaatsje is ook nog wat cultuur, terwijl in een nabij gelegen plaatsje Bougique een hoge concentratie is van oester- en mosselkwekers, die ook nog andere schelpdieren leveren aan de vele restaurantjes in het dorp. Goed daarover later meer.

22-5-2019

We worden met de dag luier. Spontaan om half tien ben ik bereid om uit bed te komen.
De zon straalt, er kan buiten ontbeten worden zo gezegd, zo gedaan. Uschi zowel als ik had nergens zin in, dus werd het rustig koffie bij de caravan.
Vervolgens met de auto naar de stad en op zoek naar een plekje aan de haven voor de middag dis.



Voor mij werd dat een zeebaars en voor Uschi gegrilde schelpdieren, met daarbij een flesje Picpoul de Pinet.
Zolang je het stokbrood en de aardappel niet op eet, helemaal verantwoord, maar met zondigen een klein beetje verantwoord, als er verder vandaag geen koolhydraten meer bijkomen.



Een stukje rond de haven gewandeld, maar dat was al snel meer dan goed voor mijn wederhelft, dus auto opgehaald en af naar de Carrefour voor een paar noodzakelijke dingetjes en naar de caravan, lekker luieren in de zon.



Nog wel even serieus werk, broodje bakken voor het ontbijt. Terwijl die in de oven zit een kopje koffie met een boterhammetje en wat Franse kaas.
Zo de avond besteden aan de blog etc. Voor je het weet is het weer bedtijd, want morgen gaat de wekker om 7.30 uur, daar we naar de markt moeten.

23-5-2019

Onvoorstelbaar, nu hebben we de wekker om 7.30 uur af laten lopen, daar er tot 13.00 uur markt is in het stadje.
Ontbijtje, opruimen etc. en 10 uur af naar de markt. Beetje rondkijken op de markt



en door de markthal met een mooie vishoek

en allerlei andere lekkernijen!



Koffie op een terrasje, boodschappen voor het eten verzamelen, onder andere een jambonette van de gril en terug naar de camping.
Een jambonette is een stukje varkensschouder gepekeld, opgerold in een zwoerdje en dan lekker gegrild.
Daarmee een half warme salade gemaakt voor het middagmaal van wat asperges, peultjes en wat er nog zo meer in de koelkast en caravan ligt.



Lekker verorbert met een glaasje Vin de Sable, een gort droge en toch bloemige rosè uit de Camargue.



Nog even wat lezen en alweer een dag aan duigen. Lijkt wel of de uren steeds korter worden!
Maar goed dat we deze maand nog een week hebben en dan nog een maand.

24-5-2019

Vanmorgen werden we wakker met een grauwe bewolkte hemel, het zag niet uit naar een mooie Zuid Franse dag, maar dat viel mee, daar de temperatuur rond de middag toch ok was. We hadden een plan en daar hebben we ons strak aan gehouden: in het naburige plaatsje Bouzigues een coquillage eten bij een tentje waar we eerder waren, Rive de Thau. Dat lukte aardig en past 100% in een koolhydraat arm eten, koolhydraten zitten namelijk nauwelijks in de beesten, zolang je maar van het stokbrood afblijft.  Dat was smullen.



Flesje Picpoul de Pinet erbij om het geheel weg te spoelen, weer geslaagd middagmaal!
Uschi, onverzadigbaar (jaren wilde ze dat spul niet eten), wilde als toetje nog gegratineerde oesters.
Die had ze zo snel op, dat ik niet eens een foto kon maken, dus ik ook maar snel een paar van die nog warm verorbert.
Zo daarmee hadden we op een gezonde manier onze doelen voor deze dag verwezenlijkt.
Vervolgens veel niets doen bij de caravan, wat corvee en nog een kleine watermeloen weggewerkt.
Nog een poosje lezen en even internetten en de dag is weer kapot.

25-5-2019

In de rustige vakantiemodus zijn we vanmorgen na de koffie en alles wat daaraan vooraf gaat, naar Pezenas vertrokken. Daar is uitgebreid markt vandaag door het hele stadje. Pezenas is een wijnplaatsje, maar dan op zijn Frans. Er wordt veel verbouwd, immers de l' Herault is een bekende wijnstreek, met grote productie, alleen komen hier niet bijzonder grote wijnen weg, meer mooie drinkwijntjes. Daardoor zie je er in Pezenas zelf ook niet zoveel van terug.
De markt was in elk geval de moeite waard, nou ja was ook maar 15 km van de camping verwijderd.



Na wat rond te hebben gekeken en het een en ander ingekocht te hebben, olijven, kaas, harde basilicum,



wat zeepjes, een truitje en make up voor Uschi, hebben we een terrasje gepikt en daar onder het genot van een wijntje wat tapas verorberd. Hierdoor getriggerd, bedacht ik gevulde tomaten te maken op de camping. Nog wat inkopen in een super voor het eten en af naar de caravan. Om 14.30 waren we weer terug en alweer klaar voor vandaag.
Ik heb me dus maar op gevulde tomaten gestort en dat was niet verkeerd. 2 grote trostomaten kapje afgesneden en uitgehold. De restanten in een pannetje met veel olijfolie zachtjes ingekookt tot een tomatensaus. Een mengsel gemaakt van een sjalot, teentje knoflook, wat kappertjes, 4 klein gesneden gedroogde tomaatje (geweld in olie), 6 klein gesneden ansjovisjes, gemalen emmentaler, 1 el pesto, 2 el amandelmeel en wat smaakvolle harde basilicum (hier hebben ze een soort struikjes met hardere blaadjes).



Hiermee de tomaten gevuld en 35 minuten in de oven. Daarbij een Tielle Sétoise, die hier vlakbij de uitgang van de camping te koop zijn.



Dit is een typisch hartig gevuld taartje. Gevuld met een mengsel van inktvis gegaard in tomatensaus met een glas witte muskaat uit Frontignac.
Het taartje zit in een korst van brooddeeg en dus helemaal niet passend in een koolhydraat arm regime, maar ja soms is de verleiding tot de zonde sterker,
dan het gezond verstand en tja in een vakantie modus kan je geen stress hebben.

26-5-2019

Voor vandaag stond een bezoek aan Sète op het programma. Dit is een echte op zee en strand gericht toeristenplaats. Dat vind zijn weerslag in erg veel visrestaurants.
Er was een grote rommelmarkt op een parkeer plaats bij een bouwmarkt en die hebben we dan maar eerst bezocht.
Is wel handig, er zijn tegenwoordig app's voor de gsm, waar je alle markten en rommelmarkten in Frankrijk in terug kan vinden. Daar maken we nu dus uitgebreid gebruik van.
Vervolgens maakten we een korte wandeling langs de haven en vonden al snel een restaurant, dat een maal had wat ons wel paste. Parillade, dit is een schaal met vis en schelpdieren, die in de omgeving worden gevangen.



In ons geval mosselen, inktvis, zeebaars, dorade, kwabaal (lotte) en zwaardvis. Flesje Picpoul de Pinet erbij. Hier hebben we ons heerlijk te goed aan gedaan.
Op het stokbrood en friet na mogen we dat allemaal eten, dus heeft Uschi zich strak aan haar voedingsvoorschriften gehouden en heb ik me een beetje laten gaan bij de friet en aioli.
Vervolgens hebben we na een korte wandeling de auto weer gepakt en zijn via Marseillan terug gereden naar de camping in Mèze.



Onderweg hadden we een mooi uitzicht op de wijnvelden voor de vin de sable en de oester- en mosselkwekerijen. Slopende dag weer.
Nu maar eerst een avond rustig aan en een nacht goed slapen.

27-5-2019

Morgen gaat de reis verder. We worden hier in Mèze aan het water een beetje gestoord van de wind. Derhalve hebben we het plan wat aangepast en gaan we niet vlak aan zee staan, maar een stukje landinwaarts. De reis gaat morgen naar camping Le Haras in Palau del Vidre. Ligt wel in de omgeving van Collioure en Port Vendre, maar dus niet direct aan de kust. We gaan het meemaken.
Vandaag hebben we rustig aan gedaan. Wat uitslapen en lezen. Koffie bij de caravan. Voor het middageten naar Mèze, waar we lekker hebben gesmikkeld bij een visrestaurant.



Voor Uschi salade en seige a la plancha en voor mij vissoep met gegrilde sardines. Flesje gortdroge Picpoul de Pinet erbij. Afzien weer.
Vanmiddag de boel een beetje opgeruimd en rijklaar gemaakt, want als je langer staat is er ook meer op te ruimen.

28-5-2019

Op tijd vanmorgen zijn we uit Mèze vertrokken voor een ritje van goed 150 km naar Palau del Vidre.



Een klein plaatsje in de buurt van Collioure en Port Vendre, maar dan wat landinwaarts, want van de wind aan zee word ik een beetje gestoord. Morgen moet hier de wind gaan liggen. Dat is wel te hopen, want het is echt heftig hier. Vandaag op de tolweg leek het wel kermis, zo zeilden we over de weg. Boven de 80 km was nauwelijks verantwoord en door onze redelijk zware combinatie, kon ik net met fatsoen meerijden met het vrachtverkeer. We staan in elk geval op een leuke camping met vriendelijke mensen, dat is niet onbelangrijk.



Denk dat we het hier wel een weekje vol gaan houden. Vandaag nog even wat boodschappen gedaan bij een Intermarché in Saint André en vervolgens lekker koken op de camping.



Ovenschotel van groenten, zoals asperges, sperziebonen en paprika met emmentaler en ei. Verder aiguilletes de canard, mooie streepjes borstvlees, die snel om en om zijn te bakken op de grillplaat. Daarbij nog salade van een kropje romasalade en een mosterd limoen olie marinade.



Goed, dat was dan ook alles voor vandaag, morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen.

29-5-2019

Deze dag is op gegaan aan een bezoek aan Collioure. Dit is een prachtig havenplaatsje met een koninklijk kasteel en alles,



wat je verwacht als toerist in Frankrijk, smalle pittoreske straatjes, leuke winkelstraatjes



en veel terrassen aan de waterkant.



Niet onbelangrijk, was er ook nog eens markt deze ochtend. We hebben ons dus een paar uur best kunnen vermaken.
Nog een slijpsteen uit de Pyreneeën gescoord, mooi steentje voor het niet al te verfijnde slijpwerk, zoals mijn zakmessen.
De middagdis was een moot tonijn met wat aankleding, hetgeen ons zeer goed smaakte.



Echter het begeleidende flesje wijn, hier uit de streek, had wel als gevolg, dat we heel lang en kalm koffie moesten drinken, voordat de focus weer dusdanig was, dat deelname aan het verkeer verantwoord was. Eenmaal weer reisvaardig hebben we even wat rond getoerd door de omgeving. Het gebied rond Collioure heet Banyuls en dat is en klein wijngebied, waar de druiven extra mooi rijpen, doordat het hier om een keteldal direct aan zee gaat en dat direct van invloed is op de kwaliteit van de wijn.



Het betreft een vin doux naturel, een zoete wijn dus, maar wel erg lekker volgens de liefhebbers. Wij preferen meer de droge soorten, maar als dessertwijn is deze erg mooi!
Een kleine oogst dus van hoge kwaliteit, maar ja die vertaalt zich dan ook meteen in ee prijs.
Morgen, Hemelvaartsdag, moet denk ik wel een rustdag worden, met hooguit een bezoek aan een terras in Port Vendre, maar dat zien we morgen wel.
De wind schijnt eindelijk wat te gaan liggen en de temperatuur is al zomers, dat kan al bijna niet beter.

30-5-2019

Vandaag, Hemelvaartsdag is Frankrijk gesloten, behalve de supermarkten. Ergo daarheen om wat groenten en vis te kopen en verder alleen maar lummelen bij de caravan.
We hebben op ons dooie akkertje niets gedaan. Alleen een beetje prutsen met de dagelijkse kost, wat gegrilde crevettes,



een groentenschotel uit de oven en een moot zwaardvis.



Wijntje drinken met de buren en alweer moe.