Kosses.nl
 

2019 Duitsland

Voor onze najaars-reis hebben we gekozen voor een stukje Duitsland, dat tot nu toe wat aan onze aandacht is ontschoten. Echter voordat we zover zijn, om dat te gaan bekijken, gaan we eerst een paar dagen naar Drenthe. Onlangs heb ik daar rondgereden met de motor en de tocht, de ik toen heb gemaakt, was dusdanig mooi, dat ik die nog eens met Uschi wil doen. Nu is dat met de auto natuurlijk anders, maar knip hem in twee delen en gaan dan op ons gemak nog eens genieten van de pitoreske plekjes van deze provincie.
Wanneer we uitgekeken zijn in Drenthe, gaan we dan richting Bremen, Bremerhaven, om de reis door Duitsland te beginnen. Eerst naar boven richting Deense grens, dan een oversteek naar Flensburg. Vervolgens langs de kust richting Rostock, naar het zuiden, Luneburgerheide en misschien de Harz, waarna het weer wel dusdanig zal zijn, dat we blij zijn thuis weer bij de kachel te zitten. De nadruk zal liggen bij kleine dorpjes, natuur en lekker eten, van wat de streek te bieden heeft.

24-8-2019

De kop is er af, we zijn onderweg. Niet heel ver want we staan op de camping de Zeven heuveltjes tussen Borger en Odoorn.Niet ver van huis en dat was maar goed ook, want we hadden e.e.a. vergeten en zijn dus nog maar snel even terug naar huis gereden om dit op te lossen. Is ons nog niet eerder overkomen en als het niet essentieel is ook niet belangrijk, immers in Duitsland is alles te koop. We blijven hier zeker tot woensdag. Mooi de provincie Drenthe bekijken. Daarna zien we wel verder. Voorlopig zijn de weersvooruitzichten fantastisch en hopen we maar dat dit nog even zo blijft.
Door de onverwachte reis naar huis visa versa is de dag wat anders verlopen, dan gepland, maar dat is geen probleem. Gewoon aanpassen. Onderweg even wat spulletjes gekocht voor een verantwoorde maaltijd en hadden we braadworst met curry en gegrilde gemengde groenten (Kastanje champignons, ui, knoflook, wortel, paprika en courgette. Dit met de braadworst op de grillplaat. Wat kruiden met Keltisch zeezout met herbes de Provence, peper en wat worcestersaus. Komkommertje er bij. Hoe simpel kan het zijn.
Zo en nu lekker rustig aan tot morgen!

25-08-2019

Drenthe is zo mooi, pittoresk en nog behoorlijk authentiek. Zoals voorgenomen een toertocht door de provincie gereden met een klein uitstapje door Friesland bij Appelscha.Zolang je weg blijft van de provinciale- en snelwegen is het een aan één schakeling van kleine dorpen,mooie natuurparken en verbonden door leuke klinkerstraatjes omzoomd met oude eiken.Daar wij niet fietsen, is met de auto het hier wel een uitdaging, want het is hier natuurlijk een fiets eldorado bij uitstek!
De meeste plaatsjes hebben een centrum rond een oude kerk.
Hunebedden ontbreken natuurlijk niet op ons ritje over de Hondsrug.Hier en daar een stop bij een terrasje zorgde ervoor, dat we terug op de camping niet meer hoefden te koken, want een uitgebreid 12 uurtje als lunch en later nog een hartverwarmende mosterdsoep onder de zinderende zon waren meer dan voldoende voeding voor deze dag. Dit begeleid met een trappistenbiertje maakt gelukkig.
Morgen de rest van de provincie.

26-8-2019

Deze dag is opgegaan aan een rit door het zuidelijke deel van de provincie.Eén groot natuurpark met mooie dorpjes, sommige museum-achtig, zoals Orvelte.Onderweg zagen we Schotse Hooglanders, die vanwege de warmte maar meertjes opzochten ter verkoeling.De hele omgeving is mooi. Wegen als alleën met bomen omrand, het is denk ik de meest pittoreske provincie van ons land.Onderweg lekker geluncht met een salade, dus vanavond een Reblochon in de oven gebakken, met een stukje brood dippen, glaasje wijn en nu maar bekomen van deze warme dag.

28-8-2019
Gisteren zijn we lui geweest, althans mijn wederhelft!
We hebben inkopen gedaan in Emmen. Ik moest de inwendige mens verzorgen en dat vergt soms enige vindingrijkheid. Bleek daar voor ons onverwachts een soort rommel- en warenmarkt te zijn door het hele centrum. Dus even over de markt gelopen en rondgekeken. Uschi vond nog een mooie vaas en pot met deksel van origineel plateel voor weinig! Kopje koffie gedronken en gefourageerd voor de maaltijd, dat lauwwarme salade met oesterzwammen en speklapjes werd.
Bakje oesterzwammen, pakje rucola, rode paprika, haricots vert en speklappen meegenomen. Bij me had ik nog komkommer, courgette, winterwortel, tomaat, sjalot, spekblokjes, limoen en basilicum, tevens Keltisch zout met Herbes de Provence en Tamari. Nou dat werd even creatief zijn! Speklappen gekruid met harissa kruiden mix en een uurtje laten trekken.
Haricots Vert en streepjes winterwortel geblancheerd tot beetgaar en koud spoelen.
2 sjalotten fijn gesneden. 80 gram gerookte spekblokjes uitgebakken tot mooi bruin en vervolgens de sjalot er kort bij. De bak oesterzwammen mee gebakken, tot beetgaar. Op smaak brengen met een eetlepel Tamari.
Op het bord een laag rucola gespreid, alles leuk geproportioneerd en klein gesneden. Vervolgens een rand op het bord gemaakt van de diverse ingrediënten. Hierover het sap van een halve limoen druppelen en een mooi scheut olijfolie erover.
Intussen lagen de speklapjes heerlijk in wat ghee te wentelen op de grillplaat.
De oesterzwammen met spek en sjalot op het bord verdeeld, hierop speklapjes. Garneren met sumac, gekruid Keltisch zeezout en wat basilicum blad.Hoe makkelijk kan het zijn.
Tevens nog wat voorraad aangevuld, want vandaag ging het verder naar onze eerste stop in Duitsland bij Dötlingen.Dötlingen is een kunstenaarsdorpje en kan Uschi morgen haar hart ophalen.
Inmiddels is het avond en hebben we na een zeer warme dag een verkoelende onweer, regen en hagelbuien avond.

29-8-2019

Dötlingen is een kunstenaarsdorpje vlak bij Oldenburg.
Heeft al een lange historie en die is terug te vinden in de prachtig gerestaureerde en onderhouden vakwerk boerderijen en huizen.Helaas is het kunstenaarsachtige meer een historisch gebeuren, waardoor er in werkelijkheid weinig meer van te zien is. Vroeger hebben hier een aantal schilders en andere kunstenaars geleefd en gewerkt en die waren best bekend, dus nu helaas dood, zoals een bekende kunstenaar betaamt. Er is een kleine exposerende kunstgalerie, een goudsmid probeert de kost te verdienen, maar ons eigen Ootmarsum is op kunstzinnig gebied interessanter. In elk geval hebben ze hier een oude eik.Neemt niet weg, dat het hier goed toeven is en we ons prima vermaken! Morgen is er een grote boerenmarkt in Oldenburg, dus prima doel.
Tevens is er een koffiebranderij, typisch voor dit deel van Noord Duitsland, dus ook even kijken of ze iets lekkers hebben.
Gezien we alle tijd hebben en ik me niet moet gaan vervelen, zelf weer een verantwoorde maaltijd in elkaar geknutseld.
Broccoli met gemengde groenten en pepersteak van varkensnek.
Om de vezelrijkheid van groene groenten eer aan te doen en onszelf een gezonde hap te leveren vandaag dus aan de broccoli. Dat dan wel in een gemengde versie met haricots vert, courgette, wortel, paprika en tomaat. Als smaakmakers gember, baconreepjes, ansjovis, 2 theelepels kappertjes, knoflook, ui, Italiaanse kruidenmix, gerookte paprika zoet, wat pittige Turkse Pul Biber (hete paprika vlokken), 10 zwarte olijven en peper.Als topping wat geitenkaas. De wortel, broccoli en boontjes even gestoomd, zodat de rauwheid er wat vanaf is.
Oven verhit op 190º. Hierin een stenen schaal verwarmd (houdt de warmte mooi vast). Baconreepjes, 5 kleingesneden ansjovisjes, gesnipperde ui en gember aangebakken in olijfolie in de schaal in de oven tot de ansjovis was opgelost in de olie. Intussen alles hapklaar gesneden. Vervolgens alles in de hete schaal door elkaar gemengd met de kruiden. Stukjes geitenkaas er op. Terug in de oven voor 40 minuten.Als vlees hadden we steaks van nekkarbonade gemarineerd met zwarte peper en knoflook.
Deze toen de groenten nog 20 minuten moesten in een gietijzeren grilpannetje heet aangebakken en om mooi sappig door te garen nog even bij de groenten in de oven.Vandaag weer geen scheurbuik!

Vandaag stond een bezoek aan een boerenmarkt in Oldenburg op het programma. Dat bleek toevallig een voltreffer te zijn, want het was feest in het stadje. Overal kraampjes, eterij en drank op straat. Gezellige drukte. De boerenmarkt op zich was kleinschalig en stelde als zodanig niet veel voor.Op internet werd het groter voorgesteld, dan in werkelijkheid. Weten we dan ook weer.
Op zoek naar lekkere koffie, 2 privé branderijen bezocht en van elk een pakje koffie ingeslagen.De eerste branderij is echt een koffie- en theehandel, die dus een erg uitgebreid en ruim assortiment heeft, de tweede is een jong stel, waarvan de man uit Columbia komt en van familie daar "single origin" koffie betrekt van alleen een bepaalde Arabica boon en zelf brandt. Vanavond in de Bialetti koffie van deze Arabica gezet en moet zeggen best bakje. Morgen de andere koffie malen en zetten, dat is 75% Robusta met 25% Arabica. Eens zien of het verschil is te proeven.
Onderweg ook nog even bij een Italiaan een vishapje genomen.Dit was een beetje fout, gezien de spaghetti, die er bij zat, maar ja, dat komt de komende dagen wel weer goed.
Zo was de dag weer snel voorbij en hebben we genoten van het uitje, terrasjes en luieren bij de sleurhut.

31-8-2019

Daar het warm was vandaag hebben we erg weinig ondernomen.
Uitslapen, luieren bij een ontbijtje, wat boodschappen en vervolgens rustig lezen, prutsen en kokkerelen bij de caravan.
Het werd een keto verantwoorde broccoli, champignon en kip quiche zonder deeg omhulsel uit een siliconen bakvorm.Erg geslaagd probeersel! Had eigen kha broodmix voor hartig brood thuis gemengd en meegenomen.
Hiermee de ingrediënten (recept) gebonden en een uurtje afgebakken in de oven.
Iets af laten koelen en plakken van snijden, schikken op een bordje rucola en een augurk erbij. Lekker.We hebben voor 2 dagen eten, dat roept om een lekker wijntje!
Morgen gaan we een camping verder in de buurt van Bremerhaven. Daar willen we het zeeaquarium bekijken, dat moet nogal spectaculair zijn.
Verder hebben we er nog wat kleine boodschapjes te regelen, dus gaan we ons de komende dagen wel weer vermaken

2-9-2019

Inmiddels zijn we volgens plan gearriveerd in Bremerhaven. De rit gisteren was niet al te lang, eigenlijk heel kort naar onze maatstaven, maar, doordat ik ergens een navigatie foutje maakt, reden we 60 km om. Dom maar de omgeving was mooi en we hadden de tijd, dus niet getreurd. Paars was de geplande route, het rode streepje kwam er een stukje bij embarassed.Vandaag hebben we volgens plan het Zoo am Meer bezocht. Daar wordt veel ophef overgemaakt. Prachtige aquarium, dieren in eigen habitat waarnemen,door grote vensters, waardoor je echt oog in oog staat. De vensters bij mij thuis zijn zeker zo groot en de hoeveelheid dieren viel tegen.Een groot deel is in gebruik door ijsberen, maar die zaten opgesloten in hun stal vanwege groot onderhoud, dat eens per twee jaar moet worden gedaan.
Ook dieren, die eigenlijk niets met onze noordelijke zeeën hebben te maken vonden er een onderkomen:Op zich goed, maar kleinschalig en daardoor wel jammer. Welnu, we waren dus nog wel weer eens uitgekeken en besloten toen maar een hapje te gaan eten.
Dat werd een restaurant op de dijk aan de Wezermonding bij de vissershaven.Mooi uitzicht, uit- en invarende schepen, prima goed burgerlijk voedsel van een buffet, veel vis en vlees voor een redelijke prijs. De begeleidende glazen wijn kostten net zoveel als het hoofdgerecht.
Nu zitten we lekker lui in de caravan en maar eens uitzoeken wat we morgen doen. De weersvooruitzichten zijn even wat minder, maar ja dat hoort bij deze buurt. Daar zijn we op voorbereid en zal de pret niet drukken.

3-9-2019

Deze dag stond in het teken van de museumhaven, de oude vissershaven met allerlei eethuisjes en een bezoek aan een winkelcentrum met winkeltjes,waarvan Uschi er graag één van wilde bezoeken. Na eerst rustig te hebben uitgeslapen, immers je wordt vreselijk moe van zo'n reis waar nauwelijks iets gebeurd, zijn we na het ontbijt en de koffie de stad in gereden. Beter gezegd de havenbuurt en dan vandaag een ander deel, dan we gisteren hebben gezien. Bremerhafen is een vrij grote haven aan de monding van de Wezer en is vanaf 1819 aangelegd, omdat de toegang van de haven van Bremen verzandde en derhalve grote schepen niet meer naar binnen konden. Nou in Bremerhafen hebben ze dat groots aangepakt. Mede heeft de emigratie van veel Duitsers naar Amerika hier een rol gespeeld. In Bremerhafen was een grote passagiershaven gemaakt, waar schepen, die naar Amerika vertrokken vol emigranten aan konden leggen. De haven bleef groeien, tot in WO II de boel werd plat gegooid door de geallieerden Vervolgens hebben de Amerikanen de haven gebruikt en weer gedeeltelijk opgebouwd voor aanvoer voor hun troepen na de bezetting van Duitsland. De visserij nam een grote vlucht, hetgeen nu no te zien is in de vissershaven. De oude haven is voor toeristen met veel restaurants en winkeltjes, de nieuwe nog in gebruik zijnde haven is groot en daar wordt veel vis aangevoerd die in de Noordzee en rond Groenland wordt gevangen.
Een deel van het havencomplex is museumhaven en daar ligt Das Technikmuseum U-Boot „Wilhelm Bauer".Het schip werd in 1943/44 gebouwd en is de enige in zijn soort, die nog bestaat. Gelukkig heeft het toenmalige regime er weinig aan gehad.Is prima geconserveerd, zodat het erg goed is bewaard en mooi om te zien. Deze onderzeeër kan je van binnen bekijken en moest ik natuurlijk zien.
Boven motoren en onder de accu'sUschi durfde helaas niet mee, omdat de compartimenten door ronde openingen zijn verbonden, die konden worden gesloten als het schip water maakte, waar ze niet door kan.Vervolgens zijn we door het winkelcentrum vlakbij gelopen, maar het winkeltje, dat ze wilde bezoeken (Jack Wolfskin) was opgeheven.
Niet getreurd, want morgen gaan we naar Cuxhafen en daar is ook een vestiging. Daarna hebben we de auto gepakt en zijn we naar de oude vissershaven gereden,om eerst geestelijk en daarna lijfelijk te genieten van de heerlijkheden, die daar lagen uitgestald. Helaas vergeten een plaatje te maken van onze dis bij Fiedlers Fischrestaurant,zo verleidelijk zag dat er uit. Scharfilet met warme groenten en een frisse citrussaus. Daarbij wat glaasjes Grauer Burgunder van een prima kwaliteit. Wat is kamperen toch behelpen!Na het eten nog wat gerookte vis voor een avondhapje ingeslagen bij hun winkel even verderop en weer naar de camping, waar we heerlijk hebben geluierd en uitgebuikt.
Vervolgens nog een vishapje met een drankje en inmiddels weer bedtijd. Morgen een ritje door de buurt en bezoek aan Cuxhafen.