Kosses.nl
 

2019 Duitsland

4-9-2019

Het weer laat ons vandaag wat in de steek, vanwege zo nu en dan een bui regen, maar de temperatuur is nog redelijk.
We hebben toch een mooie dag gehad met een bezoek aan Cuxhaven en een rondrit over kleine wegen langs de waddenkust.



Cuxhaven is een echte oude vissershaven. Geen wereldbewegende city, maar heerlijk provinciaals met de allure van een havenstadje, zoals dit Hapaggebouw.



Even door het centrum geboemeld en de kledingvoorraad wat aangevuld, waarna we verder zijn gereden op pad naar de middagdis.
Bij de vissershaven is een grote verzameling viswinkels en restaurants en daar moesten we natuurlijk gebruik van maken.
Had mijn huiswerk voor deze gedenkwaardige dag, waarop ik 72 werd, natuurlijk wel gemaakt en uitgezocht waar gegeten moest worden.



Die Kleine Fischkiste bij de vissershaven was het doel. Op het menu stond een Admiraalsteller bestaande uit schol-, schar- en zalmfilet. Verder wat garnalen en gebakken aardappels.



Deze laatste zonde heb ik me op mijn verjaardag maar vergeven. Frisse salade erbij, het was weer heerlijk. Daar vis moet zwemmen wat gespoeld met Hefeweizen. Kan minder.
De weg vervolgd en mooi binnendoor terug naar de camping via kleine plaatsjes met kotterhaventjes, zoals deze bij Spieka voor de dijk.



Mooi landelijk allemaal. Hier en daar tref je echt oude gebouwen, zoals deze toren (de Ochsenturm) bij Imsum van een oude kerk uit ongeveer 1218.



Morgen blijven we nog een dagje luieren op de camping, corvee, lezen en wat rommelen. Dan gaan we overmorgen verder richting het noorden.

5-9-2019

Rustdag op de camping. Het enige waar ik de sleurhut voor ben uitgekomen, is water vullen wat opruimen en eten koken.
Voorbereiding binnen, maar afwerking, bakken, oven etc. onder de luifel, onder het genot van een 6 jaar op houtgerijpt corenwijn van Bols. Dat mooi gekoeld in het vriezertje, het was heerlijk.
Tja meer heb ik eigenlijk niet te vertellen,of misschien nog even ons absoluut kha verantwoord hapje, dat heerlijk smaakte, de buik (nou ja tegenwoordig buikje) vulde.

Nekkarbonade met gemengde groeten en zoete aardappel, gekruid met cajun kruidenmix.

Gisteren 2 nekkarbonades, een bakje kastanjechampignons en een zoete aardappel ingekocht.
In de koelkast lag nog reepjes bacon, paprika, tomaat, haricots vert, wortel, courgette, knoflook (4 teentjes?), ui, gember en bosui.
Als kruiden de eigen mixen (cajunkruiden en Keltisch zeezout met kruiden).
Dit nog wat opgepept met bonenkruid, hetgeen één van de bepalende smaakmakers (savory in het Amerikaans) van cajun is.
Karbonades gekruid en twee uur laten trekken. Intussen alles kleingesneden en klaargezet.



Schaal in oven verhitten tot 190º.
Gekruide karbonades in ruim ghee in een pan even dichtschroeien tot licht bruin. In de hete ovenschaal af in de oven.
Spekjes aanbakken in de overgebleven ghee tot licht kleuren. Ui mee fruiten tot glazig en gember met knoflook toevoegen.
Kastanjechampignons in plakjes toevoegen. Als ze vocht gaan trekken harde groenten gekruid met Keltisch zeezout met herbes de Provence erbij.
Even goed sauteren en als dit op temperatuur is de zachte groenten gekruid met Keltisch zeezout met gedoogde tomaat erbij.
Lepel sesamolie, Tamari en dunne oestersaus er door scheppen. Eventueel nog wat peper er door.
Heel even doorwarmen en dan verdelen over de karbonades in de ovenschaal.



Alles weer in de oven en afbakken 10 min met alufolie afgedekt tegen uitdrogen en 15 minuten zonder folie.
Wanneer de stukjes zoete aardappel gaar zijn kan de schaal op tafel.
Karbonade met een mooie laag groenten op het bord en eet smakelijk

Mooi wijntje erbij. Afsluiting met een prima koffie, versgemalen en gezet met de Bialetti maakte dit compleet.
Nu nog even wat opruimen en morgen verder naar het noorden.

6-9-2019

Na rustig te hebben uitgeslapen, vanmorgen de laatste beetjes ingepakt en rond 10 uur op pad naar onze volgende camping. Een ritje van 165 km.



Hierin een veer oversteek Glückstadt-Wischhafen over de Elbe, die hier, met zijn monding zo vlak bij de Noordzee, behoorlijk breed is.



Scheelt echter een stuk omrijden via Hamburg zuidwaarts en weer naar boven.



We hadden geluk, dat we maar twee boten hoefden te wachten, want als het druk is kan de wachttijd tot 2 uur oplopen, maar wij waren met 20 minuten aan boord.
Om een uur of drie waren we op de camping bij Friedrichstadt (de Eider Trena camping, zo heten de twee riviertjes, die hier bij elkaar komen).
Onderweg hadden al gegeten, dus dat was geregeld en konden we mooi rustig aan doen.
Friedrichstadt is gesticht door Nederlanders, die hier hebben gewerkt en gewoond. Dat zie je aan de bouwstijl, trapgeveltjes en type huisjes, grachten enz.



Morgen maar eens goed bekijken. Tevens staat er een tochtje naar Sankt Peter-Ording op het programma. Dat is een van de bekendste Noordze badplaatsen van Duitsland.
Eens zien of het aan Zandvoort kan tippen!

7-9-2019

De dag begon veelbelovend met een mooie ochtend, maar tegen de tijd, dat we zover waren, dat we reisvaardig waren, begon het te regenen. Serieus regenen.
Tja was dat onze straf, omdat we pas om 9.15 uit bed rolden? In elk geval viel er zoveel water, dat de boeren in Twente blij waren geweest.
Gelukkig was het niet van al te lange duur en toen het verantwoord was om de weg op te gaan,
ik heb wel een 4x4, maar geen amfibievoertuig, zijn we vertrokken voor een toertje naar Nord Schleuße en Husum.



Nord Schleuße is een in 1934 gebouwde sluis en verdedigingswerk om het achterland tegen hoogwater te beschermen en indringers tegen te houden.
Mooi degelijk bouwwerk. ongeveer net als de bij ons bekende gemalen met sluis erbij.



Vervolgens zijn we verder gereden naar Husum. Onderweg knapte het weer steeds verder op.
Husum is de grootste Noordzee haven in Sleeswijk Holstein met nog een garnalenvissersvloot. Dat is goed te merken, want overal worden broodjes garnaal aangeprezen.



We besloten dus maar bij een leuk restaurant in de haven te gaan eten. Uschi een portie garnalen met roerei en ik een schol naar Husumer aard.



Gebakken met spekjes en een mooie bult garnalen. Genieten weer dus. Flesje Grau Burgunder erbij en de dag kon weer niet kapot.
Tevens kennis gemaakt met een lokale borrel, Friesengeist. Dat brandt met 56%, maar ik vond het heerlijk!
Bleek het feest te zijn in Husum, straatmuzikanten, marktkraampjes, rommelmarkt, van dat werk. Altijd gezellig.



Op weg naar de caravan terug, meteen maar even een supermarkt bezocht en de drankvoorraad met zo'n flesje digestief uitgebreid.
Terug op de camping konden we nog heerlijk buiten genieten van een zonnige namiddag. Het laat zich goed leven hier!

8-9-2019

Sankt Peter-Ording stond voor vandaag op het programma. Via een leuke tocht door de binnenlanden een ronde gereden.



Aangekomen we in St.Peter-Ording scheen de zon en was het gewoon mooi strandweer! We hebben ons echter beperkt tot de straatjes in het dorp, want duinen ken ik genoeg.
We waren eigenlijk meer op zoek naar natuurlijke voeding dan natuur. Dat lukte. Er lopen hier veel schapen op de dijk.
Deze beesten hebben prima spieren, omdat ze de hele dagen de dijken op en neer gaan om te grazen. Dat merk je in de malsheid van het vlees.
Uschi nam lamssteak en ik lamsrugfilet. Heerlijk mediterraan bereid. Helaas vergeten direct een plaatje te schieten en Uschi had zo'n trek van het niets doen, dat ze te snel was voor ik een foto kon nemen.



Flesje Pfalzer wijn erbij, een echt mooie Duitser van Acolon, Regent en Cabernet-Sauvignon druiven.
Tja toen werd het tijd even te recupereren met een kopje koffie, voor de reis weer verantwoord verder kon gaan.



Onderweg nog even gestopt bij het Eidersperwerk.



Dit is een stuw om hoogwater tegen te houden en de waterstand in het achterland te regelen.



Terug op de camping hebben we nog heerlijk in de zon kunnen zitten. Dat is nu over, want de hemelsluizen zijn weer los getrokken. Voor de komende twee weken is het weersvooruitzicht echter veelbelovend.
We hebben besloten morgen nog eens naar Husum te gaan en dan overmorgen over te steken richting Oostzee in de buurt van Kiel. Geen lange rit, maar aan deze kant hebben we het wel gezien.

10-9-2019

Als afscheid van de Noordzeekant van Sleeswijk-Holstein hebben we gisteren nog eens Husum bezocht.
Wat rondgekeken en gewinkeld. Uschi wilde graag zo'n blauwe schipperstrui met rolkraag en die krijg je wel in deze Duitse havenplaatsjes. Heeft ze een lekkere warme trui voor de winter.



Het is echt een gezellig stadje, zelfs op maandag. De oude gevels en pleintjes zijn het bekijken waard.



In de haven lagen een drietal oude zeilschepen aan de kade.



De dis was echt klasse, een hele gebakken Noordzee tong met een mooi glas droge Riesling. De kok had blijkbaar verstand van hoe zo'n vis goed te bereiden.
Helaas was mijn vork weer sneller, dan het fototoestel.



De buitenkant was mooi gebakken en de binnenkant perfect sappig gaar. Mooi braadboter erbij en ofschoon niet echt kha verantwoord, lekker gekookte aardappeltjes met peterselie. Frisse gemengde salade, zo die hap zat! Vervolgens terug naar de camping en opruimen, want we wilden vanmorgen op tijd op stap naar de volgende camping, bij Fauluck aan de Schlei. Niet zo ver, ongeveer 80 km naar de Oostzee kant en dat moet makkelijk kunnen voor de middag.



De meeste Duitse campings houden nog aan die domme Ruhezeit vast, zodat je het terrein niet op of af kan tussen 13.00 en 15.00 uur. Niet meer van deze tijd, maar ze kunnen het niet laten.
Op tijd vertrokken uit Friedrichstadt en waren we ruimschoots op tijd voor de middag over en geïnstalleerd. Vervolgens op naar Kappeln.
We hadden de keus tussen eten bij de caravan en daarvoor wat boodschappen doen, of een hapje onderweg. Nou je snapt het al, dat werd weer het laatste.
Kappeln is een leuk toeristisch havenplaatsje aan de Schlei met als gevolg een hele trits (vis)restaurants langs de havenkant.



Je begrijpt het al, dat werd weer niet koken, maar een schol met garnalen en salade, welke als voorgerecht werd opgediend.



Zo gezond, maar dan merk je toch wel dat er enig verschil zit, tussen zo'n tong van gisteren en de schol van vandaag. Maar ja dat maakt zich in de prijs ook merkbaar.
Op de terugweg naar de camping nog het kleinste stadje van Duitsland aangedaan en bij het veer een kopje koffiegedronken in het Alte Fährhaus.



Inmiddels weer terug op de camping en kan je wel vertellen, lui! Morgen een nieuwe dag. Vanavond eens bedenken wat we morgen gaan bekijken.
We hebben op het programma Flensburg, Kiel (met de Kielerförde) en Eckerförde. Ergo genoeg te bekijken hier, waarbij ik me nog in de kleine plaatsjes moet verdiepen.

11-9-2019

De dag begon mooi zonnig, maar in de loop van de ochtend trok de hemel steeds verder dicht en de hemelsluizen open. Van een prille lentedag sloeg het om in een gure herfstdag. Nou ja de vooruitzichten zijn goed voor de tijd van het jaar en daarmee houd ik de moed er dan maar in, maar vanmiddag is het prima om een beetje te prutsen en lezen in de caravan.
Na lekker te hebben uitgeslapen en een goed ontbijt, zijn we afgereisd naar Eckernförde.



Dit is een leuk stadje aan een soort fjord. Niet dat machtige van de Noorse fjorden, maar toch een mooi grillige baai.



In de haven allemaal kleine vissersboten, waarvan de vissers hun vangst direct aan de kade aan de man brachten.



De meeuwen kennen het ritueel, want ze blijven gewoon rondscharrelen tussen het publiek en wachten tot er wat visafval te verschalken is.
Rond om de haven staan mooie oude gebouwen en in het oogspringend de Rundsilo. Gebouwd in 1931 als graanopslag voor de levensmiddelenindustrie.



Na een wandeling langs wat bezienswaardigheden zijn we een restaurant ingedoken voor een middaghap.
Voor Uschi zalmforel met grote garnalen en ik koos een mooie rumpsteak met gegrilde groenten. Daarbij een mooi glas wijn en was de middag weer goed besteed.
Even geen vis vandaag. Helaas was de trek groter, dan de drang een foto te schieten, dus die ontbreekt.

12-9-2019

Uitslapen gaat steeds beter deze reis. De nacht temperatuur is prima om in te slapen. 's Ochtends is de caravan mooi op temperatuur, door een thermostaat, die de elektrische kachel geprogrammeerd schakelt en de boel moeiteloos comfortabel op temperatuur houdt. Een aanwinst voor weinig van Ali. Dat soort dingetjes zouden ze in NL ook in de winkel moeten verkopen! Goed na uitgeslapen te hebben, eerst lekker ontbeten. Vervolgens zijn we een toertje gaan maken naar Flensburg.



Onderweg bij een eerder ontdekte Landschlachter, die alles zelf verwerkt, rookt tot worst verwerkt, vleeswaren ingeslagen voor een een hapje en drankje (Vesper, zoals de Duitsers dat noemen) als we terug zijn.
Mette van rund, Jachtwurst met mosterdzaad en knoflook, mooie bloedworst, ham alles te lekker om te laten liggen, maar te veel voor ons twee.



Ik vond Flensburg een mooi plaatsje aan een baai aan de Oostzee. Uschi was er minder gecharmeerd van, maar ja de Oostzee kant heeft meer Deense invloeden,
dan de Noordzeekant waar het allemaal wat kleiner is en dat zie je in het straatbeeld.



De haven maakte ook een andere indruk. Omdat in de Oostzee geen garnalen worden gevangen, zoals in de Noordzee is het eten hier ook net even anders, dan zoals b.v. in Husum.
Dat gezegd hebbende, moet ik toch beamen, dat ik de stadjes hier wel leuk vind.



Er wordt veel aan historie gedaan in de havens, zo ook in Flensburg, maar dat leidt tot een verzameling oude schepen (foto geleend op internet) , die niet zo heel bijzonder zijn.



Voor we de terugreis naar de camping aanvaarden nog een vissoep gegeten in een leuk havenrestaurant.



Op naar de caravan voor de Vesper.

13-9-2019

Onze mentale toestand past zich steeds beter aan bij onze levensfase. Als je vraagt wat we vandaag gedaan hebben, kan ik alleen vertellen weinig!
Laat opstaan, 15 km gereden, heen en terug naar Kappeln een havenplaatsje aan de Schlei (Oostzee).
Stukje langs de haven gewandeld, terrasje opgezocht en wat gegeten.



Dat werd dus een mooie schnitzel, die verkopen ze hier ook aan de haven. Geen vis dit keer, want de vinnen beginnen aardig te groeien na 10 dagen vis.
Terwijl we zaten te genieten van onze middaghap liep de ene na de andere mooie zeilboot binnen en legde voor onze neus aan.



Er was een mooie oude tweemaster bij, die afkomstig was uit Nederland.



Tja helaas moet ik met mijn kajuit op wielen op pad, maar thuis zitten is ook niet wat.
Terug naar de camping en zonnen. Net zo'n oude zeehond op zo'n rots, vooral weinig bewegen!
Blijft de vraag beviel het? Uitmuntend! Morgen nog zo'n dag en dan gaan we de kust verlaten.
We hebben besloten zondag verder te gaan en dan richting Luneburgerheide.
Eens zien hoe het daar met de schapenbout is gesteld.

14-9-2019

Tja de schaamte voorbij. We hebben vanmorgen uitgeslapen tot ongeveer 9.30 uur. Klein ontbijtje en plan de campagne gemaakt. Wat doen we vandaag?  Weinig, afscheid nemen van dit deel van Duitsland. Man wat heb ik het hier naar mijn zin, maar het intussen ook wel gezien. We hadden het plan tot Rostock langs de Oostzeekust te trekken, maar zee en vis hebben we voldoende beleefd. Een ander reisdoel deze tocht is de Luneburgerheide. Gezien het weer prima wordt om op de heide te vertoeven en de schapenbouten en hertengoulash erg beginnen te trekken, gaan we morgen dan maar een stukje op pad richting het zuiden. Dit met een stop in de buurt van Plön. Voor deze reis hebben we ons laten inspireren door de Duitse tv zender NDR met zijn uitzendingen over lokale geneugten. Hieronder valt ook de regio rond Plön. Ergo morgen op tijd de hut achter de trekker en op pad, zodat we voor de middag zijn verkast.
Voor vandaag betekende dit nog een bezoek aan de lokale slager Jens Petersen met zijn heerlijk stevig gerookte produkten om heerlijk mee te vesperen.



Niet dat we verderop geen lekkere worst kunnen krijgen, maar deze mooie producten hebben we dan alvast.
Vandaag dan nog maar even afscheid genomen van de kust met een bezoekje aan Kappeln.
Ons favoriete terras was vol, dus hebben we eerst maar bij een ander etablisement (der Alte Raücherei) het voorgerecht genomen,



waarna we verkast zijn en bij de Kombuse het hoofdgerecht hebben genuttigd met een mooi glas Grau Burgunder. Nog een wandelingetje onder de stralende zon door het plaatsje gemaakt en vervolgens terug naar de caravan om de boel weer reisklaar te maken voor morgen.



Je zal het niet geloven, maar we komen geen gram aan. Waarschijnlijk door de gezonde vis.