Kosses.nl
 

2020 Frankrijk (Normandië, Bretagne en Loiredal)

25-8-2020 vertrekken we voor een reis door Normandië, Bretagne en het Loiredal.
Hopelijk houdt het Corona virus zich wat in en kunnen we genieten van een mooie nazomerse reis.Inmiddels staan we in België bij Turnhout op een nagenoeg lege camping.De zon schijnt en we waren mooi op tijd over om even rond te kijken in Turnhout. Nou heeft die plaats niet zoveel boeiends te bieden,
maar wel een mooi groot marktplein met bijbehorende terrasjes, restaurants en café's. Daar hebben we ons dan ook maar een poosje vermaakt met een hapje en een drankje.
Hier een nachtje goed slapen om de vermoeienissen van de laatste dagen van inpakken en regelen te boven te komen, tja je wordt er niet jonger op en dan morgen door, Frankrijk in.
Wat opletten waar het wel en niet veilig kan. Het doel is morgen Albert aan de Somme, waar behoorlijk is geleden in de 1e wereldoorlog.
Hier is veel historie terug te vinden schijnt. Gaan we zien.

26-8-2020

Na een stormachtige nacht en toch wel goed slapen ondanks het lawaai van eikels op de caravan, afbrekende takken en geloei van de storm rond de sleurhut,
zijn we doorgereisd naar Albert in het departement Somme.Albert en het departement Somme is een hotspot van herinneringen en gedenkplaatsen, wat betreft de eerste wereld oorlog.

De plaatselijke kerk, Basilique Notre-Dame-de-Brébières.

Morgen maar eens wat rondkijken, maar het plaatsje op zich is vol van deze historie en de weg er naar toe is links en rechts omgeven van begraafplaatsen voor gesneuvelde soldaten.Het gemeentehuis.

De reis hier naar toe was een uitdaging. Zo op de kaart lijkt het best leuk stukken binnendoor door België te reizen, maar dit is de laatste keer geweest. Wat een drama.
De ene wegomlegging na de andere en overal drukte, snelheidsbeperkingen of rommelige stadjes. Goed dat hebben voor altijd achter ons.
Morgen hier wat in de buurt rondkijken. Corona heeft hier niet toegeslagen, maar bij alles wat je doet moet het mondkapje voor. Nou ja dat zal in NL ook wel gaan gebeuren.
Vanavond bij de caravan gegeten, langzaam en lang gegaarde bavette (super draadjesvlees) met gedroogde shitake en wortel in rode wijnsaus
met sperzieboontjes in Nandang Massala en cocos, goed gekruid met Spaanse peper, vissaus en sambal badjak.Glaasje rosé erbij. Niet geheel Franse keuken, maar wel naar onze smaak.

27-8-2020

Deze dag is weer omgevlogen. Gisteravond een route in de Garmin geknutseld van "Le Circuit Du Souvenir".Dit is de Herinneringsroute langs allerlei gedenkplaatsen, begraafplaatsen en terreinen met loopgraven, die de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en nagedachtenis van de soldaten die in de Somme vochten, in ere houdt. Voor meer informatie zie hier. Een indrukwekkende tocht, die laat zien hoe zwaar deze streek is bevochten door mensen uit allerlei windstreken. Dit is dan ook meteen het enige indrukwekkende en interessante dat dit gebied heeft te bieden, naast een lieflijk glooiend boerenlandschap, dat de bijnaam Pays de Coquelicot heeft vanwege de vele papavers, die hier bloeien.Nu overigens niet, maar daarvoor zijn we waarschijnlijk te laat. Onderstaande een greep uit de foto's van de vele gedenkplaatsen onderweg:Mémorial Terre-Neuvien loopgraven.Mémorial Terre-Neuvien gedenkplaat en standbeeld.Mémorial Terre-Neuvien begraafplaatstussendoor wat wildzwijnenThiepval Ulster TowerPozieres Windmill MemorialPozieres Windmill Memorial GedenkplaatLongueval London CemeteryDelvilleWood South African National Memorial

Na al deze historie in het hier en nu, moest er ook nog voor de inwendige mens gezorgd worden. Tja ik was niet gemotiveerd om te koken en had bij de voorbereiding van de toer van vandaag een Japans buffet restaurant Wafu gevonden, waar we even los zijn gegaan en niet geheel en al ons koolhydraatarm regiem in stand konden houden. Geen plaatjes, niet goed voor de gezondheid.Tja en dat vakantie in Frankrijk ongeacht de berichten toch gezond kan zijn blijkt over de rust op de camping. Hier in de buitenlucht overkomt je weinig.
Morgen nog wat in de buurt rondkijken, een museum bezoeken, wat fourageren en dan door naar Normandië.

28-8-2020

Langzaam komen we in de vakantie modus. Uitslapen, rustig de dag beginnen en iets bekijken.
Koken onder de luifel en dan is het ook al bijna weer bedtijd. Zo ook vandaag.
Vanavond de boel wat ingepakt en opgeruimd, want morgen gaan we verder naar Deauville in Normandië.
Er wordt hier wat regen verwacht, dus niet te veel doen morgenochtend, anders wordt ik nog nat voor vertrek.
Goed de dag is opgegaan aan een bezoek aan het museum over de WO1 hier in Albert.Onder de stad loopt een lange gang door om van de basiliek aan de rand van de stad te komen. In deze gang is een overzicht tentoonstelling van attributen en omstandigheden over deze oorlog.Indrukwekkend. maar meer een beeld hoe de meerderen leefden, dan de foto's van de modderige manschappen in de loopgraven.Soldaten zaten er niet zo gezellig bij.Toch een aardige indruk van wat voor primitieve wapenen etc. gebruikt werden en dat goed honderd jaar geleden.

Ook is het interessant te zien hoeveel Britse onderdanen van verschillende oorsprong (Australië, Nieuw Zeeland, India, Zuid Afrika en Ieren) deelnamen aan deze waanzinnige strijd.Na dit allemaal te hebben aanschouwd lekker koffie gedronken op een terrasje in het centrum, wat boodschappen gehaald en even buiten kunnen zitten in de zon.
Kokkerellen onder de luifel, spruitjes gebakken met chorizo, ui, knoflook en geraspte kaas uit de oven op smaak gebracht met harissakruidenmix.Hierbij gebakken eendenborst met een rub van Libanese 7-kruidenmix. Glaasje rosé erbij, weer lekker en verantwoord.

29-8-2020

Een reisdag vandaag, grauw behoorlijk regen, maar ach we zitten droog en hebben een goed vooruitzicht. Niet al te lang 238 km naar Deauville.

 

De grootste hobbel in de weg is wel de Pont de Normandië.

 

Gezien de brug onderhoud krijgt was één kant afgesloten, waardoor er een lange file voor de tolpoortjes stond, maar ja wat moet moet.
Deauville is een havenstadje aan de monding van de Seine met veel gezelligheid. Samen met de buurgemeente Trouville-sur-Mer een prima plek om een paar dagen te verblijven.
Leuke winkelstraatjes, veel te bekijken. Veel visrestaurants, dus dat wordt weer gezond tafelen.
Eerst eens goed rondkijken, want dat was vandaag even vanuit de auto, omdat Uschi weer moeilijker begint te lopen.

30-8-2020

Ofschoon er veel regen voor vandaag was voorspeld, hadden we toch een redelijk droge, maar grauwe, dag. Hadden ook geen grote plannen.
Wat rondkijken in Deauville en dat was het dan ook wel. Hadden gisteren wat leuke viskramen gezien.
Goed uitslapen dus en tegen de middag op stap. Fout! Komen we bij de straat, die we wilden bezoeken staat er een mega markt.
Te laat dus, eer je dan je auto kwijt bent is het sluitingstijd. Dat werd dus even langs de viskramen kijken wat we lusten.

 

Vervolgens het het terras op van Le Central en een vismaaltje genuttigd. Uschi een pannetje mosselen en voor mij een mooi rugstuk kabeljauw.Helaas geen plaatje van ons eten. Dat eten op terras hier in Frankrijk is wel een dingetje met corona. Tafeltjes staan weinig verder uit elkaar.
Je moet maar hopen, dat dat goed gaat. Ach het personeel loopt er ook nog en een beetje oppassen moet je zelf toch ook.

Verder plan de campagne gemaakt. Blijven hier nog een paar dagen voor een bezoek aan Honfleur en de Calvadosstreek.
Voor de Calvados heb ik inmiddels een route opgescharreld met diverse producenten op het pad.....
Daarna doen we een kleine verplaatsing naar de Camembert om daar op zoek te gaan naar de lekkerste.
Ook hiervoor bestaat een camembert route, we gaan het meemaken.

31-8-2020

Een bezoek aan Honfleur is de moeite waard. Leuke oude stad met een mooi havengebied.

 

Gezellige visrestaurants met leuke terrasjes. Diversiteit aan winkels en ateliers, kortom leuk om rond te lopen.
Het weer knapt ook weer op, dus is het prettig vertoeven op een terrasje aan de haven.Dat hebben we dan ook maar gedaan en meteen de inwendige mens verzorgd.

 

Vervolgens nog wat straatjes bekeken, rondje om de haven en weer terug naar de camping waar we mooi in de middagzon buiten konden bijkomen van de vermoeienissen.

1-9-2020

Calvados is een drankje waar ik echt van kan genieten na een goede maaltijd. Vandaag kwam ik dus helemaal aan mijn trekken, want we
zitten hier aan de rand van le Pays de Auge de streek van de calvados, vooral de streek rond Cambremer. De VVV heeft een Route de Cidre
uitgezet, die je langs veel bedrijven leidt.Nou is een diepgaand onderzoek ondoenlijk in relatie tot de mogelijkheid je nog verstandig te verplaatsen, maar een kleine selectie is toch niet te versmaden.
Dus was het raak bij de eerste de beste echte boer.Overigens maakten we hier de fout om een boerenkaasje, Pont 'l Eveque, mee te nemen, die de lucht in de auto behoorlijk beheerste, maar wel een belofte voor ons avondhapje in zich had.
Ofschoon ik wist, dat calvados van appels wordt gemaakt, heb ik toch weer een boel bij geleerd. Het begint met cider. Dat is een leuk drankje van 5,5%, ook prima voor bij de maaltijd.

 

Als aperitief is er dan Pommeau de Normandië. Een mengsel van cider en calvados, die ongeveer 2 jaar wordt gerijpt tot een drankje van pakweg 18%, dat heerlijk naar appel smaakt en
prima als aperitief is te genieten (had ik gisteren al ervaren). Dan volgt de calvados Sinds vandaag begrijp ik eindelijk iets van de verschillende kwaliteiten.
Classic is gerijpt gedurende 7 jaar of minder Original, Fine Reserve, Reserve, Vieille Reserve en VSOP Dan heb je de 8 jaar gerijpte Hors d'Age. Inmiddels kost het dan al een klein vermogen.
Daarna kom je bij de XO. Goed een kleine verzameling verdween onderweg in de auto.

 

Dit deel van Normandië is erg mooi.Kleine landelijke weggetjes leuke dorpjes en als episch centrum Cambremer dus.

 

Hier hebben we dan ook maar de middagdis genoten, een halve pizza met een halve salade de chèvre, hoe kan je het bedenken, maar lekker en
gezond. Een lekker flesje appelcider van Dupont, licht zoet en toch dorstlessend, erbij.Vervolgens de route voortgezet, maar toen we dus in de auto stapten merkten we de invloed van de Pont 'l Eveque.
Dit leidde er toe, dat ik besloot dat plaatsje dan ook nog even te bezoeken. Leuk stadje!De plaatselijke VVV is gehuisvest in een voor dit gebied kenmerkende bouwstijl.Toen hadden we het ook wel weer gezien, dus een lekkere namiddag voor de caravan en een beetje opruimen, want morgen gaan we een stukje verderop naar de Camembert voor de volgende kennisverdieping.

2-9-2020

Zware reisdag vandaag. 55 km naar Vimoutiers en wel een uur rijden.Waarom daar naar toe? Hier is het museum van de Camembert. Zeg maar het epicentrum van de Normandische kaas.
Blijkt direct tegen het plaatsje een erg leuke camping municipal te liggen.Prachtige staplaatsen, wat gedateerd sanitair, maar wel zeer schoon. Mooi groen, erg rustig, tot er een reis met 12 Duitse campers arriveerde.
Gezien we voor de middag over waren, even in het plaatsje rond gekeken.Hoewel het plan was om kort het centrum te bezoeken en dan boodschappen te doen en te koken bij de caravan, mislukte dat weer volledig.We stuitten direct op een mooi terras met authentieke Normandische gerechten, met gevolg, dat we wel weer moesten laten koken.Voorgerecht rolletjes gevuld met fromage de Livarot op salade, vervolgens kalfsvlees rosé gestoofd in een room/kaas sausje.
Als dessert een kwartet van de hier behorende kazen, Camembert (witte ronde), Livarot (oranje ronde), Pont'l Eveque (achterste stukjes) en Neufchatel (het hartje).Waarbij de Neufchatel wat uit de toon valt, want die komt van de noordkant van de Seine.Na nog even door het centrum te heben geslenterd en de plaatselijke Carrefour te hebben bezocht om onze kaasvoorraad aan de regio aan te passen en
tevens nog wat cider en cremant te kopen, zijn we maar weer lekker lui in de zon voor de caravan gaan zitten uitbuiken.
Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen.

3-9-2020

Vandaag rustig aan gedaan, want het lopen van Uschi wordt erg bezwarend. Derhalve een kort bezoek aan het Camembert museum in het plaatsje,
wat inkopen bij de Carrefour (groente en een gegrilde kip) en makkelijk koken op de camping.
Dat museum is een beetje eenvoudig van opzet. Leuk voor schoolkinderen, maar verder weinig diepgang.
Nou ja we hebben het gezien en een indruk gekregen van het bereidingsproces.Wat kaas met een cider geproefd, dat was het.
Terug bij de caravan was het eten snel klaar, daar de kip alleen even in de oven moest om op te warmen.Haricots Vert met tomaat en ui in een pittige kruidensaus van Nandang Masala en rode curry pasta. Flesje Crement 'd Alsac er bij.Ach weer geen behelpen. De dag verder wat uitzitten. Morgen nieuwe kansen.
In elk geval de route de Camembert doen.