Kosses.nl
 

2020 Frankrijk (Normandië, Bretagne en Loiredal)

17-9-2020

Om waardig afscheid te nemen van de kust hebben we nog een tochtje naar Le Croisic ondernomen. We zagen daar gisteren een etablissement,
terwijl we al hadden gegeten, waar ze schalen Fruit de Mer serveren, die ons erg toelachten. Dus vandaag rustig wat bij de caravan gezeten
en niet al te vroeg uit de veren, om wat energie te sparen voor het middagmaal. Tevens is dat ons galgenmaal hier aan de kust.
Er moet vandaag rijklaar worden gemaakt, dat is niet al te veel werk, maar toch, 73 is geen 37 meer!
Morgen gaan we het binnenland in naar Saumure. Daar hebben we tenminste 2 reisdoelen, die we de komende dagen gaan bekijken, maar eerst
dus nog eens genieten van de mooie kleine plaatsjes, zoutpannen en lekker eten.

 

Le Croisic is een mooi havenplaatsje met leuke pleintjes en straatjes.

Denk dat onder normale omstandigheden hier over de koppen kan worden gelopen, maar dat valt nu erg mee.

Echter hebben we maar wel vast een tafeltje gereserveerd bij het gewenste restaurant en dat bleek verstandig te zijn,
want om 12.15 gingen ze open en liep de tent in een mum vol. Vervolgens kwamen er regelmatig mensen nog vragen naar een tafeltje,
maar dat was dus nutteloos. Waarschijnlijk hadden die ook eerder gezien wat er wordt opgediend of kennen ze de zaak.

In elk geval waren wij onder de pannen en hebben ons een poos vermaakt met een mooie schaal Fruit de Mer met een mooi flesje Muscadet.
Vervolgens terug naar de camping, wat lezen onder de luifel, want het is warm 31º
Tegen de avond, toen ik weer moed had verzameld wat corvee, zodat we morgen vlot op rit kunnen, want het blijft heet ook in Saumure

19-9-2020

Gisteren zijn we verkast van de Guerande in Bretagne naar Saumur in het Loire-dal. Via een route voor mensen, die dit op de fiets doen, heb ik
een zoveel mogelijk met de caravan berijdbare tocht uitgezocht. Nou dat was toeristisch. Gewoon een rit over de dijk langs de Loire bleek achteraf
en dat was best een uitdaging, want er zat geen recht stukje in en ook nog eens behoorlijk smal, dus met de hut erachter best opletten.



Maar goed we hadden een mooie rit door kleine plaatsjes. Onderweg gestopt voor een menu de jour, die in de binnenlanden erg goed en betaalbaar is.
Voor een kleine €30 ben je inclusief drankjes voor 2 man onder de pannen, dus prima.



Dit keer terrine de Saumon vooraf,



met Escalope de dinde als hoofdgerecht, kaas en koffie na met een glaasje rosé, niet echt behelpen. Toen weer verder naar Saumur.
Saumur ligt in de Anjou met de bijbehorende wijnen. Echter de wijn hier die aandacht behoeft, de champagne voor arme lui, is de Crémant de Saumur.
Nou doet die niets onder voor champagne, maar ja de naam is beschermd, gelukkig de productie niet en worden hier heerlijke mousserende wijnen gemaakt. Hier moeten we
de komende dagen dus een diepgaand onderzoek naar instellen. Ik kan je verzekeren, dat dat geen vervelend klusje is.
Naast deze crémant zijn hier nog diverse andere wijntjes, als de Anjou en Chinon te verkrijgen, dus een goede plek om even te vertoeven.



Hoogtepunt van de dag was voor mij een bezoek aan de Savonnerie van Martin de Candre vanwege mijn scheerhobby.



Hier worden zepen en dan met name scheerzepen van hoge kwaliteit gefabriceerd en dat moest ik natuurlijk bekijken en ook mijn assortiment uitbreiden met een zeepje
van de geur Vetiver. Dat is echt lekkere topkwaliteit.



Door het coronavirus mochten we niet ongebreideld voelen en ruiken, maar ik kreeg de dames toch zover, dat de deksel van de pot ging en ik even mocht ruiken.
Het is te zien, dat hier op niveau zeep wordt gefabriceerd. Ze zijn gehuisvest in een deel van een klooster, allemaal erg mooi.



Vandaag hebben we lekker bij de caravan een maaltijdsalade gegeten, natuurlijk met een flesje crémant. Vooraf Mousse au Saumon du Supermarché.



Vervolgens Saint Jaque en langoustines. Even in de skillet licht aanbakken in roomboter met wat zachte olijfolie, heerlijk.



Bedje van sla en wat haricots vert, in ganzenvet gestoofde linzen, wat ui en courgette. Een dressing van mosterd, Japanse mayonaise (Kwepi),
druivenazijn, mespuntje stevia, soumac, peper en zout. Supergezond, eiwitten, groenten en vet. Toch ook een kleine zonde, baguette met olijfolie
en fleur de sel. Ach ja moet ook kunnen met mate. Morgen een tochtje langs wat wijnboeren denk ik.

20-9-2020

Wat moet je op zondag, als de knie van je vrouw het niet toelaat veel te lopen?



Een tochtje door de wijngaarden, 

de druiven waren al rijp voor de pluk.



We reden langs wijnboeren en door kleine plaatsjes. Dat is natuurlijk wel een beetje een probleem, want wijnproeven en autorijden kan een lastige combinatie zijn.
Zeker als zo'n boer de glazen gewoon vol gooit. Goed met een verstandig beleid en 6 dozen wijn verder hadden we een leuke rit, die we beëindigden op een terrasje in Centre Ville Saumur.



Hier en daar hadden we een prachtig uitzicht op het Loiredal



Een lekker hartige crèpe tot besluit met nog een droge witte en weer naar de caravan voor een lekkere namiddag in de zon met een kaasje,
plakjes gerookte eendenborst en nog wat crémant ter verhoging van het vakantie genot. Kopje koffie en alweer een dag om.



Hadden we toch ook plotseling een caravan kat..... Deze kwam gewoon even gezellig buurten.

21-9-2020

Het lijkt wel of we steeds luier worden. Vanmorgen werden we rond negen uur wakker. We gaan 's avonds uitgeslapen naar bed en worden blijkbaar moe van het slapen, want dat houden we uren vol. Goed het plan voor vandaag was nog een bezoek aan Martin de Candre voor een ander scheerzeepje (Fougère)voor mezelf en nog één voor een vriend, die ook geheel scheerzeep-ofiel is. Het was er erg rustig vandaag en kon ik even op mijn gemak rondkijken en even wat met de baas praten.

Erg schoon allemaal en het ruikt er zo lekker!

Toen we eerder in de buurt waren had Uschi een terras gezien, waar ze wel graag wilde eten en die dus maar opgezocht,
maar helaas die waren maandags en dinsdags gesloten. Dat wordt het dus niet. We gaan woensdag verder naar Tours.
Gelukkig is in dit land eten nooit een probleem. We hadden al het plan opgevat om eens een keer ongemeen lekker te tafelen
en vonden we wat later een restaurant, dat precies in dat beeld viel. Dan moest dat maar gebeuren.
Eén van de menu's had een voorgerecht met foie Gras en

een hoofdgerecht met kalfsvlees,

dus werd het dat. Het toetje schrapten we en daarvoor namen we fromage, niet zo spannend, maar altijd lekker. Erbij een flesje
Crémant rosé Saumur Domaine de la Perruche. Op de kaart stond ook Saumur Brut, dus meteen maar om uitleg gevraagd, waarom de één Saumur is
en de andere crémant de Saumur, weten we dat ook weer. De kwaliteit hoeft niet heel veel te verschillen van de wijn,
maar de crémant heeft fijnere bubbeltjes. Koffie na en toen weer verder door de wijngaarden. Zo er groeit hier wat rond Saumur.

23-2-2020

Gisteren hebben we nog wat genoten in Saumur. Beetje door de binnenstad gewandeld voor zover Uschi's knie, die gelukkig aan de beterende hand lijkt te zijn, toelaat.



Met een bezoekje aan de plaatselijke Thai hebben dit afgesloten.



Nog even bij het kasteel rond gekeken, die hoog boven de stad ligt en ook mooi vanaf de camping is te zien. 

We komen zeker terug in deze buurt en dan hoop ik dat we dit ook van binnen kunnen bekijken, maar dat is nu even te veel voor de knie.
Gisteravond alvast wat opgeruimd en vanmorgen hebben we het kamp opgebroken en zijn we naar Vouvray afgereisd.



Dit is een plaatsje oostelijk van Tours in een groot wijngebied.



Voor de wijn uit Vouvray, altijd wit, is slechts één druivenras toegestaan, de Chenin Blanc. Deze staat voornamelijk aangeplant op krijthoudende plateaus van tufsteen.
Dit geeft het specifieke karakter van deze Chenin. Toen we vertrokken voor deze reis had ik me voorgenomen ergens Tête de Veau te eten. Dit is een stoofpot van kalfskop.
Lekker Bourgondisch gaar gestoofd met grof gesneden groenten. Komen vandaag op de gok terecht in zo'n echt Frans etablissement, waar de locals ook gaan eten tussen de middag.
Menu voor €11,95, loop je dus ook niet op leeg. Paté de campagne als entrée,



Tête de Veau, bingo dus,



en fromage na, ze hadden ook dessert, maar daar zit suiker in.... Karafje Chinon erbij, voltreffer. Ik was weer helemaal in mijn element.
Helaas is het wel beginnen te regenen en moeten we nu binnen zitten, maar ook dat gaat weer over.
Morgen op naar Tours. Intussen moeten we wel na denken hoe nu verder, want we zitten nu in een rood verklaard Corona gebied, dus moeten we 10 dagen in carantaine,
maar dat doen we dan wel op weg naar Nederland terug. Hopelijk worden de grenzen niet gesloten... Nou ja we hebben ons bed bij ons.

24-9-2020

De binnenstad van Tours heeft veel te bieden, maar voor ons is het belangrijkste de markthal. Die is hier goed gesorteerd en wat wordt aangeboden is mooie kwaliteit.

Het is geweldig, om te zien hoeveel kaas hier wordt aangeboden en klaarblijkelijk ook wordt verkocht. Er liggen natuurlijk genoeg, die we nog niet kennen en één daarvan is de
Sainte Maure de Touraine. Een geitenkaas, die erg veel wordt verkocht in heel Frankrijk blijkt achteraf, maar hadden we nog nooit geprobeerd.
Een geitenkaas die door as wordt gewenteld bij de productie. Een kaas die mooi zacht rijpt, mooi crèmeux en om hem daarbij in zijn vorm te houden wordt er een rietje doorgestoken.



Ook de poulier heeft een aanbod en diversiteit liggen, waarvan het bijzonder is, dat dit blijkbaar verkocht wordt.

Hier dan ook maar een aantal lekkernijen, zoals pasteitjes, jambonnette (een stukje varkenspoot, net als Duitse haxen) opgescharreld voor een lekkere hapjestafel in de caravan. Als je daarbij niet uitkijkt, kosten de inkopen meer, dan een menu de jour bij een bar/restaurant waar de bevolking ook eet. Zelfs in deze grote stad worden de menu's de jour aangeboden voor prijzen tussen de €16 en €20. Was Frankrijk vroeger een duur vakantieland, is dat al lang achterhaald. De campings, die we bezoeken, kosten tussen de €14 en €20, de diesel kost net zoveel als in NL en de prijs van de wijn is echt redelijk, behalve wanneer je voor mooie kwaliteit gaat, maar dan betaal je in NL ook serieuze bedragen. Nee er valt hier prima te leven, maar dat wisten we al langer.
Na het inkopen nog een stukje door het centrum gewandeld en een kopje koffie op een terras genomen. Beetje rondkijken, we raken verzadigd.

Dat leidde tot een gevarieerde gezonde maaltijd, die we begeleidden met een glaasje Vouvray Chenin Blanc Sec, het plaatselijke sapje.

Helaas laat het weer ons een beetje in de steek en zitten we nu met 17º in de caravan te wachten tot de regen over gaat, maar daar gaat het weekend wel overheen,
dus moeten de herfstkleren uit de kast.

25-9-2020

Hebben besloten gezien de toename van de corona besmettingen hier en daardoor steeds meer rode gebieden op de kaart, dat we naar huis gaan.
Wel jammer, want het is hier een mooi gebied en moeten we zeker terugkomen zonder corona en met een soepele knie van Uschi.



Dit terugreis naar Boekelo gaan we op ons gemak doen en hoppen van het ene gele gebied naar het andere, om zo quarantaine bij thuiskomst te voorkomen.
Nou hoor ik op het nieuws, dat het daar niet beter is dan hier in Frankrijk, maar toch, mocht het virus ons te pakken krijgen, dan ben ik liever in mijn eigen streek.
Morgen verkassen we naar het noorden naar Geraudot in de buurt van Troyes. Van daar uit is het nog een 450 km naar Boekelo,en zitten we in een geel gebied.
Als het kan maken we dan nog een stop op de grens met Duitsland en gaan dan via het Saarland terug.
Dus vandaag nog een grote super bezocht om wat dingetjes, die mee naar huis moeten in te kopen. Wat spulletjes gekocht voor een hapje in de hut.
We hadden nog een mooie pastei over van ons bezoek aan de hallen gisteren. Dat wordt dus een beetje happen, wijntje en op tijd onder de wol vanavond.



Echter eerst de boel reis klaar gemaakt, zodat we op tijd kunnen aankoppelen en rijden morgen.

26-9-2020

Na een voorspoedige reis zijn we aangekomen op een camping in de buurt van Troyes.

Onderweg hebben we gestopt voor een hapje eten in Malay-le-Petit, een klein plaatsje met een mooi restaurant en een parkeerplek voor de deur,
waar het spul zo kon staan. Tja het is altijd een gok wanneer je op de bonnefooi ergens binnen loopt.

Deze keer was het een voltreffer. Bleek een net bovengemiddeld etablissement te zijn, met een aantal mooie menukeuzes op de kaart en lekkere wijn.
Als voorgerecht stond er van alles aan lekkers op de kaart, maar ook weer Foie Gras,dus dat werd hem.

We houden wel van orgaanvlees en hadden ze ook nog kalfsniertjes en kalfslever als fricassee op de kaart staan.
Tja dat is dan gauw beslist. Pichetje démi litre rosé Saint Jacques (regionaal wijntje) erbij en gleed het weer zo naar binnen.

Heerlijk gerijpte kazen uit de buurt, op de kar waar we een keuze van mochten maken als afsluiting.
Onder andere Delice de Bourgogne of Brillat-Savarin Affine een decadent triple-crème gourmet kaas.

Deze was nieuw voor ons en moet ik weer op zoek naar een kaaszaak, want goed gerijpt goddelijk!.
Het plan was eigenlijk om naar de camping municipal in Troyes te gaan, maar die blijkt dit jaar gesloten te zijn.
Gelukkig gisteravond even gecheckt, en staan we nu mooi midden in de natuur aan een meertje bij Geraudot, ook niet verkeerd.
Morgen maar eens bekijken wat hier zo al te doen is. In elk geval even naar Troye, want daar hebben ze een mooi oude binnenstad.

27-9-2020

Nog niet meegemaakt deze reis, maar het was echt slecht weer vannacht en groot deel van de dag. Stromende regen en koud, de elektrische kachel komt er aan te pas.
Besloten een caravan dag te houden. Moesten wel even een boodschap doen, om wat te eten te hebben, maar verder een beetje lezen,
wat corvee en dat soort dingen. Nou zitten we in de Aube, dat is klaarblijkelijk weer een buurt van lekkernijen, kaasjes, champagne etc.
Hangt een beetje tegen Bourgogne. Goed, even erop uit om te ravitailleren, blijkt de grote Leclerc dicht te zitten op zondagmorgen.
Dat is in andere streken wel anders. Vonden nog een kleine Carrefour, waar we voldoende konden kopen, waarin we trek hadden.
Daar vonden we een kaasjes uit deze streek, die wel weer erg lekker bleek te zijn, Chaource, genoemd naar de plaats waar deze kaas sedert de 14e eeuw wordt gemaakt.

De Chaource is een verse, lichte kaas, de kaasmassa is stevig, licht gezouten en de korst is geheel wit. Het verhaal gaat, dat de Chaource van origine een kloosterkaas was,
afkomstig uit de cisterciënzer abdij van Pontigny, waarvan de monniken de kaasmakerij naar de boeren uitdroegen. Ik vind deze zeker zo lekker dan een goed geaffineerde camembert
van een artisanale kaasmaker. Ook vonden we hier de Delice de Bourgogne of Brillat-Savarin Affine, die we gisteren leerden kennen.
Onderweg nnar de winkel kwamen we langs een mooie overloop van het meer waar we aanstaan en kan je zien hoe schoon het water hier is.



Verder de dag dus lekker luierend in en om de caravan doorgebracht. Gevuld eitje, een soort souflé, gebakken en vervolgens wat kaas gesnoept, zo wordt het vanzelf avond.



Morgen nieuwe kansen met o.a. een bezoek aan Troyes. We hebben besloten er hier 2 dagen aan vast te knopen.

29-9-2020

Gisteren hebben wat rond gekeken in Troyes. Kort door het oude centrum gewandeld, maar het begon dusdanig te regenen, dat daar niet veel aan was.
Wel de indruk gekregen, dat dit deel van Troyes nog eens een bezoek waard is, maar dan een volgende reis, wanneer Uschi weer beter ter been is,
de zon weer schijnt en onze missie slaagt. Deze was eten bij een Marokkaans restaurant in Frankrijk.
Die Marokkanen koken hier echt nog behoorlijk authentiek en lekker. Dat was ons in een paar plaatsen al mis gegaan, maar in Troyes bleken
tenminste 3 te zitten volgens het www. 2 in de oude stad waren niet open, misschien omdat het maandag was, maar dat zullen we nooit weten.
Daardoor kwamen we terecht in een restaurant in een buitenwijk. Dat bleek een voltreffer te zijn, helder, ruim van opzet en prima eten.
De Marokkaanse oude baas hielp zelf in de bediening en de andere bediende putte zich ook uit in vriendelijkheid en gastvrijheid.
Dat werd vooraf een envelop van filodeeg gevuld met tonijn en voor mij een Marokkaanse salade.

Vervolgens een Tajine van lamsvlees met pruimen en amandelen voor Uschi en voor mij een Couscous met een stuk lamsschouder.

Flesje Marokkaanse wijn erbij, ja er zijn goede Marokkaanse wijnen! Toen konden we geen pap meer zeggen, dus nog koffie en
vlug naar de camping om uit te buiken en op te ruimen, want er stond weer een reisdag aan te komen.
Vandaag zijn we naar het Saarland in Duitsland gereisd. Helemaal secundair, dan ben je wel even onderweg met de hut er achter, maar zie je ook wat.

Dat was een uurtje of 5 werk voor 250 km, maar wel erg mooi en afwisselend. Klein hapje onderweg en nu dus aangekomen in Duitsland in Siersburg.
De camping ligt in een bocht van de rivier de Nied en hebben we dit mooi uitzicht.

Siersburg ligt dicht bij Saarlouis, een stad gesticht in de 16e eeuw. Dat gaan we morgen dan bekijken.
Als het weer ons goed gezind blijft, blijven we hier nog even en anders wordt het snel richting huis via de Eifel.