Kosses.nl
 

2021 Oostenrijk

Onze najaarsreis gaat dit jaar naar Oostenrijk. We gaan rustig heen en terug door Duitsland, maar hoe laat ik wat afhangen van het weer en onze zin.
De eerste helft van september ben ik namelijk op pad met de motor, waardoor onze gezamenlijke reis wat later, dan normaal van start gaat.
Het doel in Oostenrijk is Wenen en omgeving. Daar zijn we nog nooit geweest. Die stad moet je toch eens in je leven bezoeken.
De terugreis wordt via de Bier en Burgenstrasse gedaan. Ook hiervoor trekken we ruimschoot de tijd uit.

15-09-2021

Vandaag zijn we van huis vertrokken om een rustige reis te ondernemen naar Oostenrijk met ook ruimschoots bezienswaardigheden in Duitsland.
We zijn na 289 km met behoorlijk regen gearriveerd in Wetzlar, oud stadje, die we morgen gaan bekijken.
De camping is niet bijzonder goed, maar alles, dat nodig is is er en onze staplaats is eigenlijk wel prima.

Inmiddels is het droog en hebben we wel de meeste regen achter ons denk ik.
Via internet was ik er achter gekomen, dat vlakbij een goed land hotel en restaurant is.
De Naunheimer Mühle, die stond dan ook op het programma voor vanavond. Daar hadden ze een mooie vis grillteller voor 2 personen.

Dat paste wel. Daarbij een mooie Riesling, Schloss Johannisberger 2018 Gelblack trocken, Schlossabfühlung, zo'n volle krachtpatser, maar absoluut droog.

 

Deze wijnen behoren tot de top van de Duitse Rieslings en toch kreeg ik een fles in het restaurant voor €20,90, een zacht prijsje, want dat kost hij bij ons in de handel.
Bij ons zou hij zeker het dubbele gaan kosten. Goed begin van de reis. Het Landgasthof lag ook mooi aan het water. Genieten.Morgen op naar Wetzlar om de Altstadt te bekijken en overmorgen verder.

16-09-2021

Om 9.00 uur waren we vanmorgen pas bij onze positieven.
Raar effect van slapen in de caravan is, dat we dat veel langer volhouden, dan thuis slapen in ons bed. Opstaan, ochtendritueel en op naar Wetzlar.

Wetzlar heeft een leuke en compacte Altstadt met veel vakwerkhuizen, die we vandaag uitgebreid bekeken hebben.De Lahn bepaalt een groot deel van de ligging en uitstraling van het oude centrum, zoals uit deze ook van het www geleende foto laat zien.Allemaal terrassen aan de Lahn, die helaas nog niet open waren, maar voldoende mogelijkheden in de stad.

Intieme straatjes, oude gebouwen en watertjes.

De oude Dom staat momenteel helaas in de steigers en valt er weinig van te zien, dus een foto geleend op het www.
Dat neemt niet weg dat de Domplatz erg gezellig is en we daar uiteindelijk op een terras belandden van een goed Italiaans restaurant, die de pizza fase is ontgroeid.De keus viel op runderwang, mooi zacht en sappig gaar gestoofd, in een rodewijnsaus met salade en
wat gefrituurde aardappeltjes. We hebben genoten. Tja en toen was het ook alweer tijd voor een rust momentje onder de luifel.
Temperatuur is aimabel en de hele dag droog. Mooi najaar weer. Morgen volgende etappe.

17-09-2021

Met een niet te lang rit van 194 km voor de boeg van Wetzlar naar Ochsenfurt, hadden we geen drukte vanmorgen.

Waren mooi om 12 uur over, zodat we de hele middag nog hadden om wat te bekijken. Staan op een grote Knaus-camping, maar die is mudvol.
Lijkt wel of alle Duitsers op pad zijn. Na enig zoeken vond de beheerder een plekje, die over het weekend nog vrij is.

Best plekje ook nog met uitzicht op de Main.

Hier kunnen we het wel een paar dagen uithouden. Ons doel is Sommerhausen.

De Stadspoort geeft toegang tot het plaatsje.

Het slot is het middelpunt van het wijngebeuren, maar wij kozen voor een andere wijnboer, Zum Goldenen Ochsen
Op een Duits TV reisprogramma hadden we Sommerhausen gezien als mooi ommuurd wijnplaatsje, maar dat viel wel mee.
Waarschijnlijk hebben we er te veel gezien. Neemt niet weg, dat we ons er wel hebben vermaakt.

Mede daar we er prima hebben gegeten, Uschi Sauerbraten en ik Ochsenzunge. Lekker, mooi rood wijntje er bij een Domina.
Dit is een stevige rode wijn uit deze streek. Één van de buiten klasse: 2018er Sommerhäuserölspiel, Spätlese, fränkisch-trocken, 13,0%/3,9 restsuiker/4,3 zuurgraad. Dat zijn mooie waarden!
Tja en dat als een soort lunch gebeuren, het kan veel slechter en zeker met wat minder koolhydraten, maar goed thuis weer strak in de leer. 
Aansluitend zijn we naar Ochsenfurt gereden om koffie met te doen. Uschi had zich helemaal vastgebeten in het idee,
dat ze vandaag ook nog Zwetschenkuchen moest hebben. Nou dat kwam goed,maar zonder plaatje. We blijven hier in elk geval tot maandag.

19-09-2021

Gisteren en vandaag hebben we besteed aan het bekijken van de buurt, wat inkopen doen en terras bezoek.
Allemaal kleine wijnplaatsjes, zoals Frickenhausen, Sulzfeld Marktsteft, Marktbreit en natuurlijk Kitzingen met een keur aan lekkere wijntjes,
die we dan ook graag proberen. Paar flesjes voor onderweg mee, maar niet te veel en we hebben nog een hele reis voor ons.
Vandaag hebben we extra aandacht besteed aan Sulzfeld en daar ook de middaghap gehad.

Voor mij een eendenpoot en voor Uschi sauerbraten, ze kan er niet genoeg van krijgen

Sulzfeld heeft mooie doorkijkjes, zoals het plein waar we zaten.

De kerk met zicht op de stadswal en

zo maar een leuk doorkijkje. Morgen gaan we verder, niet veel 90 km, maar met een missie. Vlakbij Nürnberg ligt Roßtal en daar bevindt zich het Weisses Lamm.
Dat is een ouderwets restaurant, dat met bestaan en eetcultuur nog helemaal van de oude tijd is. Dat moeten we meemaken. Daarover later meer.

20-09-2021

Een reisdag weer en wat terug in de oude dorpscultuur.

Niet te lang, 98 km naar een camping in Zirndorf in de buurt van Nürnberg. Hier hadden we een missie.
Op de Duitse tv zagen we tijdens een regionale reportage een aflevering over een oud restaurant in een klein plaatsje, Roßtal.
Nou dat moesten we natuurlijk bekijken en meemaken, omdat het aardig op de route ligt.

De baas is absoluut tegen vernieuwing en wil de oude plaatselijke ziel er in houden.
De zangvereniging, vrijwillige brandweer enz. hebben hier hun basis.

Derhalve is alles zoals het altijd al was.

Hij maakt alles zelf volgens oude receptuur, worst, salade en noem maar op. Dus echt "Gutbürgerliche Küche".

Zijn vrouw kookt elke dag een middagmaal, 7 dagen per week, vandaag Schweinebraten.

Uiteindelijk na te hebben gegeten, kochten we nog wat droge- en theeworst, "Pressack" en "Fleischkäs".
Toen we afrekenden, moesten voor het hele spul incl. eten en drinken €31,50 betalen. Ongekend.
Morgen naar Nürnberg, dat gaat meer kosten.

21-09-2021

Na rustig te hebben uitgeslapen, we werden pas om 8.30 uur wakker en te hebben ontbeten, zijn we naar Nürnberg gegaan om de Altstadt te bezoeken. Had verwacht een mooie oud centrum te vinden binnen een goed onderhouden stadsmuur. Helaas viel dat wat tegen. Die stadsmuur is er en goed onderhouden. Er zijn een aantal oude bezienswaardigheden, maar er staat veel 50er en 60er jaren bebouwing tussen, waardoor er geen mooie historische kern in zit. Neemt niet weg, dat het een gezellige stad is om te bezoeken.
De indrukwekkende oude Nazigebouwen hebben we links laten liggen, want die hadden we bij een eerder bezoek al uitgebreid bekeken.
We hadden uiteindelijk twee doelen, de Hauptmarkt en omgeving en een historische braadworst-keuken.De Hauptmarkt is een dagelijks geopende markt waar van alles te koop is, maar geen groenten etc.Hier vond ik een originele Oostenrijkse mierikwortel-rasp. Zo'n dingetje, dat je altijd al wilde hebben.
Ik ben verzot op mierikwortel, Oostenrijk is de leverancier van de beste wortels en de rasp heb ik dus alvast.In de directe nabijheid staat de Sankt Sebaldus.
Braadworst is cultus in Nürnberg. Op bijna elke hoek van de straat is dit dan ook te koop,echter de ware keuken is Die historische Bratwurstküche "Zum Gulden Stern". Deze wordt al sinds 1419 in oude geschriften vermeld.
De braadworst moet niet voorgekookt, dus met verse farce, gebakken worden op een grill gestookt met beukenhout,of als sauere Zipfel langzaam gegaard in een wijn-uien bouillon. Daar ik ze beide wilde proeven heb ik de juiste volgorde aangehouden,6 sauere Zipfel als voorgerecht en vervolgens een portie van6 braadworstjes met verse aardappelsalade. Daarbij lekker bereide zuurkool.
Gelukkig voor Uschi hebben ze ook nog wel wat anders van de grill en dat werd voor haar varkenslende.De Ehekarussell (ook Ehebrunnen genoemd) is een fontein in Nürnberg in de onmiddellijke nabijheid van de Witte Toren. Het werd in opdracht van de stad Neurenberg ontworpen door de beeldhouwer Prof. Jürgen Weber tussen 1977 en 1981 en gebouwd in 1984. De aanleiding was een ondergrondse ventilatieschacht die aan het oog moest worden onttrokken en verborgen ligt in het midden van de fontein. De fontein bestaat uit beschilderde bronzen figuren en een sokkel van gekleurd marmer.Gebaseerd op Hans Sachs' gedicht Das bittersüße eheliche Leben (Het bitterzoete huwelijksleven), dat hij voor zijn vrouw schreef, geeft de fontein in zes beelden een grote verscheidenheid aan scènes uit het wel en wee van het huwelijksleven weer - van de eerste hartstochtelijke liefde tot echtelijke ruzies en de dood. Hans Sachs zelf is ook op een voetstuk te zien.
Vanwege de behoorlijk vulgaire uitbeeldingen, maar ook vanwege aanzienlijke budgetoverschrijdingen, was het kunstwerk aanvankelijk zeer omstreden. Tegenwoordig wordt de fontein beschouwd als een van de belangrijkste moderne kunstwerken in de stad Neurenberg en als de grootste Europese figuurfontein van de 20e eeuw.
Tegen het eind van de middag terug konden we nog prima in de zon zitten. Vanavond opruimen en dan morgen richting Tegernsee.

22-09-2021

De rit naar Tegernsee hebben we wat aangepast voor een stop bij Fritz Berger in Neustadt in der Oberpfalz. Dat is een grote keten van caravan- en camperspullen.
De deur van de klerenkast ging erg moeilijk dicht en moest daar een nieuw slotje op. Die hadden ze.De rit was niet al te lang vandaag een 267 km. We staan op een camping vlak bij Tegernsee en blijven hier morgen.
De plek is minder, maar er is tenminste plek. Te gek hoe druk het is hier in het naseizoen.
Na de boel te hebben geïnstalleerd zijn we een stukje langs het meer gereden en uiteindelijk op een terras terecht gekomen,waar we ons dagelijkse maal maar hebben gedaan met mooi uitzicht op het meer en jachthaven.Voor Uschi gegrilde lamsrugfilet met groenten envoor mij forel gevuld met spinazie, tomaat en knoflook gegaard in folie. Hierbij een goede salade. Eindelijk weer iets gezonds, naast lekker. Koffie na en nog wat wandelen langs het water.Vanavond de kastdeur gerepareerd en kunnen we weer makkelijk bij de kleding. Morgen een rondje om het meer en met een bezoek aan het Herzogliches Bräustüberl in Tegernsee.
Ons doel hier, daarover morgen meer.

23-09-2021

Een rondje om de Tegernsee is niet lang, ongeveer 22 km.

Daar kan je echter wel een dag-vullend programma van maken, als je elk plaatsje bekijkt en wat rondloopt. Mooie winkeltjes, prettige terrassen en allemaal erg toeristisch.

In Bad Wiessee eerst in de Biergarten koffie gedronken met Strudel, voor mij appel en Uschi Zwetchen en beide een bolletje vanille-ijs.Een mooi uitzicht. Vervolgens wat rondgekeken in het plaatsje waarna we de ronde vervolgden.

In Tegernsee gestopt bij het Herzogliches Bräustüberl. Die hebben een reuze groot terras,
maar dat zat gerammeld vol en stonden de mensen in de rij te wachten.

Binnen was er wel plek, dus daar plaats genomen.

Elke dag hebben ze een speciaal gerecht en dat was dit keer Spanferkel Haxe mit Krautsalat und zweierlei Knödel. Precies wat ik lekker vind bij een biertje.
Uschi nam een Schnitzel, dat is voor mij meer behelp vlees. Na dit te hebben genoten, wilden we nog even buiten zitten, maar het terras was nog steeds vol.
Dan maar in de auto, naar de camping en daar nog even in de Biergarten vertoefd.
Vanavond opruimen en morgen 210 km door naar Bad Aussee in Oostenrijk voor een volgend punt op ons lijstje.

24-9-2021

De rit vandaag verliep erg vlot. We hebben ongeveer 80 km snelweg gereden en de rest secundair, zodat we wat te kijken hadden.Nu dat werd steeds leuker en op een gegeven moment wilde Uschi er uit om een hapje te eten. Ze gaat altijd gewoon naast me in de auto zitten en wacht af tot we ergens zijn,
dus heb ik haar overtuigd, dat ze maar even moest wachten tot we op de bestemming waren. Had uitgebreid research gedaan op het www en verwachte een gezellige plek.Dit is een kleine camping met pakweg 15 plekken bij een hotel-restaurant Staudenwirt, op 800m hoogte, klein maar fijn.Best plekje aan een leuk riviertje, de Traun. Goede boerenkeuken, dat was dus afkoppelen en op het terras aan de kuch.Uschi een cordon-blue, maar in plaats met broodkruim gepaneerd mooi met zaden, helemaal kha verantwoord. Voor mij een Saibling, een lekkere zoetwatervis,
wat groter dan een forel en komt hier voor in de meren. Familie van de zalmachtigen en bij ons bekend als trekzalm, beekridder of riddervis.
Salade erbij en wat wijn en bier, zo kon deze behoorlijk warme dag niet meer kapot.Resultaat was wel, dat we verder niets meer hebben gedaan en alleen maar geluierd hebben bij de caravan. Morgen en overmorgen de buurt verkennen en dan maandag verder.